RIBAR.com.mk

RIBAR.com.mk

Администратор

URL на вебсајтот: http://www.ribar.com.mk
Петок, 09 Декември 2016 07:00

Случајна репортажа

Еве и јас да сефтосам една репортажа, се надевам иако случајна не последна, Ќе прашате зошто случајна, па затоа што сосема непланирано се најдов риболов во источна Полска, во таа прилика и голема благодарност, до мојот домаќин еден прекрасен млад човек Матеуш Кшик, голем љубител на спин риболовот, што ми го овозможи незаборавна дружба.
По кратко видување и запознавање дека сме на иста бранова должина, едвај најдовме време за една кратка авантура од двочасовен риболов во близина на градчето Легница.
Езерото во сопственост на некој си богати стари лица, а мојот домаќин се грижи за неговиот рибен фонд. Од рибен фонд има крап, лињак, караш костреж и штука во изобилие.
Требаше да фаќаме од чамец но поради тоа што имаше вода, а немавме доволно време да се зафаќаме со чистење решивме да риболовиме од обала.
Знам дека повеќето се запознаваат со грчката по националност, така наречена од колегата Даре „зубла“, но мојата е полска госпоѓица, среќата и задоволството се очигледни.

Тоа би било се за крај би сакал да споделам јутуб каналот и групата на фб на Матеуш https://www.youtube.com/user/mateuszkrzyk00 , https://www.facebook.com/dzikiestawy/ кој преку мене прати поздрав до сите риболовци на форумот, па ако некогаш ве носи патот во Легница, можете да го исконтактирате и со сигурност дружите и уживате.

Третпат годинава Охридското Езеро беше порибено со повеќе од 25.000 парчиња подмладок од јагула од страна на АД ЕЛЕМ.

Порибувањето почна од кај ресторанот „Ривиера“ во Струга и се вршеше на седум локации-Радожда, Калишта, Струга, Сатеска, Андон Дуков, Охрид и во најдлабокиот дел на езерото.

ЕЛЕМ, според директорот на ХЕС „Црн Дрим“ Тони Маркоски, ја продолжува традицијата која ја почна од 1965 година со порибување на Охридското Езеро со подмладок од јагула, поради попречувањето на патот за природен мрест на јагулата со изградба на електраните.

– АД ЕЛЕМ ја продолжува традицијата на Електростопанство за порибување на Охридското Езеро со подмладок од јагула од 1965 година. Со изградбата на хидроцентралите и попречувањето на природниот пат за мрест на јагулата до Саргаско море и повторното враќање во Охридското Езеро, презема обврска да дополнува со количество подмладок за да не се наруши рамнотжата на живиот свет, истакна Маркоски.

Компанијата, нагласи тој, се декларира дека секогаш ќе вложува во унапредување на животната средина и во рамки на таа декларација ја задржува обврската за порибување и ќе продолжи со исто темпо.

Изминатите пет години имаше прекин во порибувањето поради ЕУ регулативи за влез и излез на јагулата што се одрази врз фондот на јагулата, но пречките од ЕУ регулативите се надминати и годинава трипати се пушти подмладок во водите на Охридското Езеро. Со тоа, информира Маркоски, се задоволени препораките од Институтот за сточарство и Министерството за земјоделство и е надоместен недостатокот од изминатите години.

– Рибата е здрава. Набавена е од Грција, проверена е автентичноста и автохтоноста на типот, нема паразити и го помина периодот на карантин. Со надзор на ветеринарна управа и денеска се порибува во присуство на инспектори за рибарство и земјоделство од подрачната единица во Струга, истакна Маркоски.

Со ова, како што нагласи, Охридското Езеро годинава е порибено со околу 2.800 килограми или околу 90.000 парчиња млада јагула.

Следното порибување се предвидува за две години, со што ќе се продолжи праксата од минатото, кога на две години езерото се порибувало со околу 100.000 парчиња подмладок од јагула.

Националниот парк „Маврово“ согласно своите надлежности и планови за работа, а согласно годишната програма за работа на ден 28.11.2016 година изврши порибување на водите на територијата на паркот.
Денес во водите на Мавровкото езеро и река Радика беа пуштени 20 000 парчиња поточна пастмка (salmo faroides) со тежина приближно 5 грама која е набавена од репродуктивниот центар „ШУМ“ од Струга со кој паркот има повеќегодишна соработка.
Денес се порибуваше со 15 000 парчиња на неколку локации на река Радика и тоа: кај местото Сенечки ливади, кај местото „Состав река“ и на Мавровското езеро со 5 000 парчиња на локацијата Камп и во близина на с. Никифорово, Маврово и кај браната во с. Леуново.
Вклучувајќи го денешното порибување, во водите на Националниот парк „Маврово“ изминативе осум години се пуштени 290 000 парчиња поточна пастмка (salmo faroides) што претставува доказ дека паркот се грижи за рибниот фонд и постојано превзема мерки за негово зголемување. За заштитата и зачувувањето на рибниот фонд во Националниот парк Маврово се грижат 17 лиценцирани рибочувари вработени во паркот.
Според програмата на паркот ваквите активности ќе продолжат и наредните години со што сигурно ќе се оствари целта за зголемување на рибниот фонд што ќе придонесе за развој и унапредување на спортскиот риболов како една од активностите за развој на туризмот.

Ветено - Сторено.

Изминатата недела му ветив репортажа на Филип од моето следно рибарење, па се потрудив да си останам доследен на зборот.

Дестинација - Козјак.

Тргнување од Скопје во петокот попладне и доаѓање на локација околу 17:00.
При паркирање гледаме кола на местото - има некој. Се симнуваме надолу и кога долу гледам едно познато лице - Боби Брада.
Поздравување и падна договор да се позиционираме веднаш до него, со оглед на тоа дека наша цел беше попадиката.
Набрзина симнување, монтирање, крмење, позиционирање и испитување.
Веднаш почна да дава резултати. Длабочина околу 4.5 метри, мамец - пченица. Конец 12ка, јадица 12ка, тапа 2 грама (поради ветрот што беше присутен од време на време).
Рибата беше активна цела ноќ, додека во саботата преку ден, абер немаше од активност. Привите реализирани удари на попадика ги имавме поладнето (после 15:00).
Покрај попадиката, имаше улов и на друга риба (слики во прилог).

Воедно, морам да му се заблагодарам на Боби за дружбата и исклучителниот домаќинлак. Одлично поминат риболов, со многу муабет, малку ракија и вино и по некое парче месо.
Боби, дозволи да „ги пробам“ неговите Беркли параболици (додуша постариот модел), и несебично сподели свои ставови околу крапскиот риболов.
Секако, уловот кај мајсторот не отсуствуваше...

Не би должел многу. Погледнете дел од рибарењето и рибите...

Среда, 07 Декември 2016 07:06

Дружење за паметење

Невообичајно но во Четвртокот дури напладне стигнав на Суки Лејк, се распакував, местење на трските , малку прихранување и веќе бев во очекување на првата риба. По едно два часа пристигна и мојот пријател од Сандански Митко, и Тој по моите стапки, распакување, местење
Незнам колку време помина до првата риба, тоа и не ни е императив , во меѓувреме сваривме по едно кафе па малку муабет за се и сешто. Очекувавме порака од пријателите од Македонија, поточно од Штип и од Виница, Слободан и Дарко кга ќе тргнат. Беа најавени за петок па така некда малку после пладне ете ги и нив.
Ние како добри домаќини им ја резервиравме една од за ова време надобрата позиција на езерото. И не погрешивме, не помина ни еден час веќе имаа две риби, беа многу задоволни.
Понатаму работите си течеа како што треба, ред риба, ред ракијка, ред салатка, приказни до бескрај,
Се има почеток па и крај така да денеска на пладне се собравме, колегите тргнаа на Југ а Јас на запад кон Софија. Се разделивме како вистински пријатели со обеќување наскоро повторно да се видиме на вода.
Како што и обеќав на форумот ѓи качувам сите фотографии кои ѓи имам, малку се без ред ама ме мрзи да ги средувам.

Поздрав од прекрасното Суки Лејк

Четврток, 08 Декември 2016 15:02

Во потрага по бркото

Здраво Почитувани Колеги. Ова беше првиот излез на вода оваа година и тоа на една од омилените води во оваа наша државичка која држи риба-Глобочица. Причина беше и успешно завршената училишна година на Фиќо(одличен 5) и во надеж дека повторно ќе имаме успешен излет како и минатата година, јас, Фиќо и Столе-мојот голем другар и колега,петочки после работа тргнавме накај Ташма. Пристигнавме во вечерните саати,со чамец се префрливме од другата страна на обалата,зафрливме на брзинка и си легнавме надевајќи се дека ќе не разбуди некој од сигнализаторите. Тоа не се случи,од причина што имаше многу треви кои ни ги носеа конците и бевме принудени да ги извадиме трските. Утрото изсондиравме, накрмивме, зафрливме и го чекавме првиот удар.Но за жал,од премногу ѓубре, не бевме во можност да го бркаме крапот, ни ги носеше конците, па на местата каде што беше накрмено пробавме на тапа да пофаќаме бела риба.За наша среќа,рибата беше насобрана и така почнаа мераците.Двата дена се ловеше од чамец,на шекерац. Следуваат неколку слики и едно видео.

Би сакал да апелирам до луѓето кои се грижат за Форумот,да пробаат да најдат начин полесно да ги постираме сликите,на пример како на Facebook,се со цел да не губиме по околу еден саат на правење репортажа.Уште еднаш Голем Поздрав до сите форумџии со риболовечкиот поздрав Бистро.

Вторник, 06 Декември 2016 07:00

Трoјцата Мускетари

Во пресрет на празникот 11 Октомври видовме шанса за поврзување на неколку денови за риболов.
Падна договор да одиме во соседна Бугарија каде што во опција беа места за риболов па се одлучивме да одиме во Костенец на Суки Лејк.Исконтактиравме со чичко Васил и го задолживме да ни резервима место за термин од 08.10 до 11.10.2016г.
Не помина ниту еден ден се јави чичко Васил и не извести дека ја резервирал позиција број 5 за тој период.
Два дена пред одење ја спремивме и храната со која ке ловиме,се одлучивме за два вида на боили (темна и светла)боила.
Во саботата се најдовме на договореното место и се упативме на замислената дистанца.
Стигнавме на езерото во 15.00 часот,како домакин не пречека синот на чичко Васил,Алек кој беше на позиција 1 и 2 со своите другари кои беа до понеделникот.
Дојдовме до позицијата која ни беше резервирани и си фрливме ждреб кој каде да лови и почнавме да се местиме и маркираме.
Веке во 16.00 трските беа фрлени во вода и почнавме да ја местиме останатата опрема.
Во 17.15 веќе го имавме и првиот удар кај Роби и надвор беше крапче од 3кг.
Во 18.00 удар кај Дени и убав примерок на крап од 10.200кг.кој што не успеавме да го сликаме.
Во 18.30 удар кај мене и надвор се најде убав гол крап од 7кг.
До полноќ имавме уште три удари од кој еден се откачи а другите два од кои еден 4кг и еден 6кг веке беа надвор.

Одлично за прв ден со оглед на тоа дека касно стигнавме,вечерта ладна со оглед на тоа што се наоѓавме во подножјето на планината Рила.

Ноќта доста активна,освен еден примерок од 8.700кг.другите 5 примероци беа од 3 до 4 кг.
Утрото на гости ни дојде домакинот Алек со кого се напивме кафенце,сркнавме по една супа и секако по една ракија.

Во 11 часот удар и еден гол крап од 8,800кг веке беше надвор.

Додека беше Алек кај нас го замоливме да ни направи едан фотографија.

До ноќта имавме извадено уште 4 риби од кои две беа по 2кг.еден 8,500кг и еден 6,500кг.
Нареден удар во 00,30 часот убав гол примерок од 10,700кг.во 01.15 удар кај Дени и надвор се најде примерок од 8,400кг.
До 04.00 извадивме уште 4 риби од 3 до 4 кг.
Во 10,30 удар и пвторно надвор преубав примерок на гол крап од 10,300кг.не поминаа ниту 30 минути надвор се најде уште еден гол крап од 7,700кг.
Затишје од неколку часа кое го искоритивме да одмориме,апнеме и пивнеме.Овде мора да го пофалам Роби кој што беше задолжен за приготвување на јадење а и за дегустација на ракија и вино,ни приготвуваше разни јадења и салата а како главно јадење ни беше грав со ребра-ала Роби.
Во 14.00 и 14.05 два удара и два крапа од 12кг. и 11кг.веќе беа надвор.
Додека се сликавме и ги пуштивме рибите уште два удара и две реализации,една од 8кг.и една од 9кг.
До вечерта уште три реализации од кои еден 5кг.еден 2кг.и еден прекрасен примерок од 15,100кг.
Во ноќта имавме уште 4 удари од 2 до 5кг.се до 08.20 часот каде што имавме раализација на примерок од 10кг.
До 12.00 часот до колку што и ловевме имавме уште 3 риби од кои едната 8кг.другата 5кг.и последната за целот риболов 9кг.
Одличен риболовен излед на кои што на 9 трски се уловени 242 кг.од кои 36 мерени 15 немерени примероци,испиени неколку литри ракија и вино.
Благодарност до чичко Васил кој освен што ни резервираше постојано беше во контакт со нас дали се е во ред,Алек се покажа супер домакин и би сакал уште многу риболови да се дружиме.

Бисто до нови риболовни излети.

Недела, 04 Декември 2016 07:00

Мавровски кленови капиталци

По натпреварот со Компир отидов на фамилијарен викенд во Леуново
По обичај опремата стои во кола за да не се испушти некој битен момент и така и се случи.
Недела сабајле станување во 4 часот надвор темница, свежо и облачно. Пијам утринското кафе на тераса и посматрам.
Темни облаци над езеро проследени со грмотевици. Уште не испиено кафето почнува да врне силен дожд и да маваат громови.
Ништо од риболовот се вратив во кревет на спиење.

Сабајлето цело време силен дожд со громови. Околу 11 почна да се расчистува облаците ги снема и се појави сонце. Брзинско спремање и правец на езеро на Леунска брана кај каналот.
Првиот поглед ветува, реката заматена и надојдена. Прво фрлање ништо, второ пак ништо и така продолжи. По некое време промена на местото, малку подесно кај карпите на Црвеники.
Прво фрлање воблерот се приближува на неколку метри од обала и удар. По некој миг кленот е во кеп.

По натпреварот со Компир отидов на фамилијарен викенд во Леуново
По обичај опремата стои во кола за да не се испушти некој битен момент и така и се случи.
Недела сабајле станување во 4 часот надвор темница, свежо и облачно. Пијам утринското кафе на тераса и посматрам.
Темни облаци над езеро проследени со грмотевици. Уште не испиено кафето почнува да врне силен дожд и да маваат громови.
Ништо од риболовот се вратив во кревет на спиење.

Сабајлето цело време силен дожд со громови. Околу 11 почна да се расчистува облаците ги снема и се појави сонце. Брзинско спремање и правец на езеро на Леунска брана кај каналот.
Првиот поглед ветува, реката заматена и надојдена. Прво фрлање ништо, второ пак ништо и така продолжи. По некое време промена на местото, малку подесно кај карпите на Црвеники.
Прво фрлање воблерот се приближува на неколку метри од обала и удар. По некој миг кленот е во кеп.
За кратко време се редеа удари. По кратка борба завршуваа во кеп.
Сите удари беа блиску до обала и на еден ист воблер ЗЕКА кој по неколку успесни откачувања од карпите на крај заврши на дното од езерото ( заедно со клештите).
Најголемиот клен 2,7 кг и 58 см
И на крај Мавровско езеро има риба. Само треба почесто да си на вода менување на места и упорност.

БИСТРО

Понеделник, 05 Декември 2016 07:00

Штука, буцов, клен...

Додека се договараше екипата кога да го нападне Мавровско Езеро, мене ми излезе комбинација за до Грција.
Веќе добра позната локација, река Агитис.

Рано сабајле, со дедото (кој лови исклучиво на тапа) тргнавме на прва договорена локација.
Дравискос, кај прочистителната станица.
Рибата слабо активна, тука излезе една штука и еден буцов. На тапа убава крупна попадика пецкаше дедо Ристо.
По некое време сменивме локација, сега под железниот мост. Јас се пуштив по река накај састав, компањонот си фати позиција одма после еден брзак, накрми и почна да си ги пегла.
По река надоле, скокови еден куп. Буцов рипа, несака да пипне. Штуката како да ја немаше... Се појави по некој клен на воблер, но немаше активност како што знае да има на докажани локации.
Во глобала добар ден, убаво време, имаше риба...

Еве и некоја слика, колку да не е без ич.

Сабота, 03 Декември 2016 07:00

Празнично на Мавровско

Како што се ближи крајот на сезоната на мавровско езеро така се зголемува желбата за уште некој риболов +. После неколку дневно договарање кој ќе оди, кој ден ќе се оди. Падна договор. Недела две коли, 6 луѓе, празник, строг пост, мора да има риба. Делегација проширена во состав: Гони, Ненад, Давор, Лимун, Синиша и Јас. Собирно место пред лептокарија. Се распоредивме кој со кого во кола и тргнавме. Прва попатна станица Лукоил пред тетово кафе и едно селфи.

Пристигнавме 5.30, со задолжително вадење на дозволи, на вода бевме околу 6.00. Во темното се симнавме некако, риба рипа, на секаде. Ама активност 0. После саат ипол фрлање, удар кај Ненад тука е вика, добар е и искусно го совлада кленот. Покасно мерен 1.830грама

Добро е си викам ќе има риба, продолживме со фрлање ама ништо, тоа беше кај нас од сабајлето. Го прашувам Ненад како е кај другите, вика Давор има три клена. После некое време отидев до кај него. Таму и Синиша и Гони. Дојде Давор и вика ај да ги сликаме рибите. Гледам нешто и не ми е јасно. Нешто големо му викам крап е ова. Се смее и го зема да позираат двајцата.

Вади Давор вагичката и гледаме 2.900 грама

огромен клен фатен во матицата на каналот, борбата може да се замисли, тука е фатен.

Дојде полека време за доручек-ручек и се обравме во мал одмор, Давор насмеан, другите исплашени заради црнецот, некој сакаше да си купи риба.

После одморот се вративме на истото место времето убаво мирно со малку ветерче, таман. излегоа уште два клена убави нешто помалку од 2 кила

Асистент без кепче Лимун, да не беше до мене немаше да ги извадам рибите. Имав и една пастрмка која беше колатерална штета ми удри многу блиску, и беше проголтана кашиката и бидејќи е во забрана веќе нема слики од неа.
Се на се прекрасен ден, убав риболов, убаво дружење, убави риби. Одлично сефте со трската нова МЈ Солпара, фала Зоки од Битола.

ПРИЈАТЕЛИ

Bistro logo  spin fly     Untitled    pastrmka  bistroinspekcija