RIBAR.com.mk

RIBAR.com.mk

Администратор

URL на вебсајтот: http://www.ribar.com.mk
Понеделник, 30 Октомври 2017 10:17

Затворање сезона 2017

Се заврши таму каде што и почна ... на Берсин.
По кратко наговарање од страна на син ми, решивме викендот да го поминеме не Берсин и да ја затвориме и оваа сезона за крап .
Веќе спакувани и спремно од петокот, во раните утрински часови во саботата веке бевме на Берсин. Не се брзавме бидејки понеделникот беше неработен ден и секако имавме продожен викенд пред нас.
На Берсин веке имаше неколку екипи на колеги од Бугарија и секако незаменливиот Људмил Димов кој веке беше наместен на позиција 17.
Јас ја резервирав 16ка бидејки таа беше слободна на тој дел од езерото. На 15ка исто така имаше колеги од Софија кои беа одлични комшии за кафе муабет.
Возбудата на Син ми немаше крај. Прв пат на крапски рибилов надвор од Македонија и тоа на 3 дена. Неможеше да дочека да се наместиме и да почнеме. Полека го средивме кампот, ја наместивме позицијата и риболовот можеше да почне.
Наместив 6 трски од кои на 3 монтирав џелихоптер монтаж... бев решен да ја пробам бидејки оддамна планирав да ја пробам но не ми се укажа шанса. Користевме бојли од Мелег, Plum Selfish и Red Herring, 16 мм Robin Red пелети од Dynamite Baits и тигров орев. Тоа беше арсеналот на мамци за ловење. Ловевме на 70 - 90 метри одалеченост на длабочина од 7 до 10 метри. Рибата беше активна во подлабоките делови и ударите почнаа да се редат.
Беше прекрасен сончев но студен ден, дневните температури се качуваа и до 18 степени ни ноките беа и те како ладни. Рибата работеше дење но покрупните примероци удираа во вечерните часови и на изгрејсонце. Извадивме 47 риби од 800 грама до 4,550 кг најголемата. Имавме неколку изгубени риби но ништо покрупно...
Радува фактот што на Берсин се појави голема количина на риба од 1 килограм, која за следната сезона ке биде доста интересна за риболов и натпревари.

Бистро до следната репортажа...

Петок, 27 Октомври 2017 09:02

Галерија од мушичарски улови

Фотографии од уловите на мушичарите од форумот на ribar.com.mk

За повеќе информации, посетете го форумот ТУКА.

Почитувани колеги рибари!
Неодамна заврши третиот по ред интернационален турнир во Surfcasting во Грција, 3rd INTERNATIONAL TROPHY IN GREECE "RESPECT THE SEA" - на кој за првпат зема учество и еден риболовен клуб од Македонија, АКВАСПОРТ ГЕВГЕЛИЈА, претставен од Коле Петанчески, Илија Ангов и Александар Василев. На турнирот учествуваа 83 натпреварувачи од повеќе држави, Франција, Германија, Полска, Албанија, Турција, Тунис, Мароко и уште некоја не се сеќавам сега :D .
Овој вид на риболов е доста популарен,само во грција се одржуваат два до три пати годошно такви турнири од локален и интернационален карактер, чест ни беше што можевме да учествуваме и да споделиме искуство со останатите колеги од другите држави. Турнирот беше организиран на највисоко можно ниво, со еден збор професионално. Би сакал да споделам со Вас, преку фотографии, мал дел од тоа што се случуваше таму. Ова е само мал дел од тоа што беше :)
БИСТРО

Петок, 20 Октомври 2017 07:47

Многу едрење и малку риболов

Повторно на октомвриска регата и секако трските со мене.
Иако е многу тешко да се усогласат едрењето и риболовот, сепак не може човек да не ја понесе со себе и риболовната опрема.
Идеата е доколку е можно да се риболови на тролинг доколку истото не смета на едрењето.
Кога се едри, се едри со некоја брзина помеѓу 6 и 8 чворови и за да се риболови потребно е да се најдат воблери кои ќе работат правилно на таа брзина. 99 % од воблерите се неупотребливи бидејќи не се предвидени за овие брзини и искокнуваат лево и десно од правецот на движење. Сепак ќе се најде по некој кој работи.
Бидејќи имаше 18 наши едрилици на оваа регата доста од нив кој уз пат и риболовеа и имаа улови. Се фати и еден инглун од 1м. Повеќе дорада, но сепак најчест улов беа паламидите и луцовите, пелагиски врсти на риби кој во овој период доаѓаат во приобалата.
Имавме многу улов и многу откацувања, најмногу заради тоа што не може да се спуштат едрата и намали брзината на бродот. Доколку се оди со некој нормален рибарски чамец веројатно уловот не би бил помалку од 20-тина риби дневно.
Ние уловувавме по 5-6 парчиња.
Убаво помината недела на море.

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој објави повик за добивање средства од Програмата за финансиска поддршка во рибарството и аквакултурата за 2017 година.

Средствата се наменети за изградба на нови капацитети, проширување, реконструкција и модернизација на постојните објекти за аквакултура, како и изградба на нови капацитети за преработка на рибите и набавка на опрема за доработка, преработка, складирање и пакување на рибите.

Од Агенцијата информираат дека финансиската поддршка ќе се исплаќа по принцип на кофинансирање на реализирани и исплатени инвестиции во висина од минимум 50 проценти до максимум 65 проценти од вредноста на одобрените прифатливи трошоци.

Вкупната вредност на исплатени финансиски средства не може да надмине износ од 3.500.000 денари.

За средствата за изградба, проширување, реконструкција, адаптација и модернизација на постојните капацитети за аквакултура може да аплицираат субјекти кои се запишани во регистарот на одгледувачи на риби, а средствата за изградба на нови и модернизација на постоечките капацитети за преработка на риби може да ги користат микро, мали и средни претпријатија регистрирани за аквакултура кои користат недвижен имот на којшто планираат да изградат преработувачки капацитети.

Барањето со потребни документи и упатсвото за корисниците може да се преземат од веб страницата на Агенцијата www.ipardpa.gov.mk

Крајниот рок за поднесување на барањата е 16 октомври.

Охридското Езеро денеска е порибено со 100.000 единки подмладок од ендемичниот вид охридска пастрмка. Во порибувањето учествуваше министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски заедно со претставници на Хидробиолошкиот завод и Државниот инспекторат за земјоделство.

Оваа количина, информираат од МЗШВ, е дел од вкупно планираните 2.500.000 единки за цело езеро. Акктивноста започна на 11-ти овој месец и континуирано ќе се спроведува до првата половина на октомври. Пастрмката е на возраст од 6 до 9 месеци, со тежина од три грама и должина до седум сантиметри.

- Станува збор за редовна активност согласно Законот за рибарство и аквакултура, со кој државата е задолжена за порибување на риболовните води врз основа на риболовната основа изготвена од надлежните овластени институции. За оваа активност во Програмата за финансиска поддршка во рибарството и аквакултурата се предвидени средства во износ од 10 милиони денари. За изведување на вештачкиот мрест и порибување на езерото, Министерството склучи договор со ЈНУ Хидробилошки завод од Охрид и со Институтот за сточарство при УКИМ– мрестилиштето Шум од Струга, соопшти МЗШВ.

Паралелно со активностите што се спроведуваат за порибувањето од македонска страна, порибувања се вршат и на албанската страна на езерото.
- Потребната количина на порибителен материјал за изведување на порибувањето е утврдена во риболовната основа за Охридско Езеро, во која е предвидено порибувањето на Охридското Езеро за периодот 2017 – 2022 година да се врши со 2.000.000 единки од охридска пастрмка секоја година. Риболовните основи се стручни студии за начинот на стопанисување во риболовните води и со нив е одредено со колку единки треба да се пориби одредена риболовна вода. Но, секогаш доколку во одредена вода се случи некоја промена, постои можност за ревизија на истата, се прецизира во соопштението од МЗШВ.

Оттаму нагласуваат дека согласно законот, континуирано се врши прибување на отворените риболовни води.

- Токму затоа во годишните Програми за финансиска поддршка во рибарството и аквакултурата, се предвидени мерки и се обезбедени финансиски средства за изведување на вештачки мрест и порибување на риболовните води. Акцентот е ставен на порибувањето на природните езера, а особено на Охридското Езеро, заради зачувување на ендемскиот вид на Охридската Пастрмка. Вкупната финансиска поддршка за годинешната Програма за рибарство и аквакултура изнесува 90 милиони денари, велат од МЗШВ.
Во фаза на подготовка е, додаваат, Програмата за финансиска поддршка во рибарството и аквакултурата за 2018 година. - И за наредната година ќе се предвидат финансиски средства за обезбедување на потребните количини квалитетен и здрав подмладок од охридска пастрмка, за што Владата на Република Македонија ќе ги обезбеди потребните финансиски средства, прецизираат од МЗШВ.

Потсетуваат дека во периодот 2005-2016 година Охридскиот и Струшкиот дел на езерото вкупно се порибени со над 20 милиони единки подмладок од охридска пастрмка со просечна возраст од 6-9 месеци, за што се исплатени вкупно средства во износ од околу 61 милиони денари.

- Во насока на заштита и одржување на рибниот фонд, како и заради планско експлоатирање на рибите, а во согласност со Законот за рибарство и аквакултура, рибите од риболовните води од Охридското езеро се доделени на концесија, се посочува во соопштението од МЗШВ.

Со оглед на тоа дека концесијата за вршење стопански риболов на сегашниот концесионер за Охридско Езеро, истекува наредната година, на почетокот на 2018 година е предвидено започнување на постапка за доделување на нова концесија за наредниот шест годишен период.

- МЗШВ континуирано ќе презема мерки за одржување и зголемување на рибниот фонд, во соработка на науката односно Хидробилошкиот завод и Институтот за сточарство при УКИМ. А улогата на Државниот инспекторат за земјоделство е редовниот инспекциски надзор над спроведување на концесијата. Честите инспекциските контроли придонесуваат за заштита и оневозможување на евентуална злоупотреба на рибниот фонд, порачуваат од МЗШВ.

Четврток, 28 Септември 2017 08:03

Репортажа од TROUT CUP 2017 Михалково Бугарија

Од 22 до 24 септември се одржа TROUT CUP 2017 Михалково Бугарија спин куп во лов на пастрмка со вештачки мамки на кој што и ние добивме покана за учество.
Пријавени за учество беа 29 натпреварувачи од Бугарија 4 од Србија и 1 од Македонија
Програмата беше следна:

Петок
Рано тргнав за Софија каде што беше договорено да не чекаат мене и србите и понатака да не однесат до местото Михалково кое се наоѓа на 230 km од Софија.

По неколку часовно возење пристигнавме и директно на стаза каде беше закажан тренинг. Реката Врча релативно мала со низок водостој.

На ревирот е забранет слободен риболов се користи само за натпревари и купови.
Теренот среден очистен за да може слободно да се движиме по стаза. Прво се порибуваше па по еден час започна тренингот.

Се ловеа риби на спинери, кашики, воблери и силикон со нано џиг глави или само со јадици без отежнување.

По завршување на тренингот се упативме кон Еко Чифликот ГАГОВИ НИВИ кое е во сопственост на организаторот и повеќе кратниот бугарски шампион во спин Георги Гетов каде што ни беше обезбеден престој за наредните три дена. Местото на врв на планина на околу 1000 м.н.в. мирно тивко и солидно средено. За изненадување WIFI-то беше одлично.

Како добри домаќини се потрудија да престојот ни го направат уште поубав па пробувавме различни ракии и вина, плескавици подготвени од диво , сирења кашкавали ...
Вечерта помина во убава дружба, влечење позиции за утрешните две кола и рибарски муабети

Сабота
Станување рано доручек, припрема за натпревар па пат до стаза која беше одалечена околу 5 км
Пред секое коло се порибуваше со калифорниска и поточна пастрмка и вкупно беа пуштени околу 1700 риби со просечна големина од 200 гр.
Стазата поделена во два сектори. Во секој сектор по седумнаесет натпреварувачи и по триесетина бокса по сектор.Две бази од каде се тргнува во избор на бокс по редоследот добиен на ждребката.

Главниот судија ги чита натпреварувачите по редослед во размак од 30 секунди за кои секој натпреварувач треба да избере бокс.Наредниот бира од сите неодбрани боксви и така се додека последниот натпреварувач не застане. Со свиреж од судијата започнува натпреварот. секој натпреварувач може да менува колку сака боксови и може да лови во секој слободен бокс. Едно коло се состои од четири рунди по 45 мин и при секоја рунда излезот на такмичарите е со различен ред број така да секој има еднакво право на избор на боксови во текот на колото.

По завршетокот на колото се сумираат резултатите и се впишуваат пласманите
Резултатот е следен

По неколку часовна пауза повторно порибување и почеток на второ коло

Резултатот

о првото коло во сектор Б завршив на 12 место а во второт во сектор А на 9 место
По сумирањето на резултатите по двете кола бев на 23 место со надеж дека утре во последно коло ќе постигнам подобар резултат и ќе се искачам во горниот дел од табелата

Вечерта исто како и предходната дружби муабети пиење и прекрасно јарешко подготвено во фурна.

Недела

Пристигање на стаза и водата голема. Над река Рача има акумулација па се чекасе да падне водостојот за да се пориби.

Започна и третото коло во кое не ми се остварија желбите. Слаб излез и слаб резултат.

Резултатот 16 место во трето коло со што на крај завршив на 26 место.

По натпреварот следеше прогласување на победниците.

1 место -Тодор Костадинов кој на светско првенство има освоено бронзена медалја
2 место - Петар Лаков кој е освојувач на TUC оваа година
3 место - Дарко Пертот од Србија

За крај, одлична организација, фер судење и многу гостопримливи домаќини.
Се беше во супер. Стекнати нови искуства во спин риболовот.

Благодарност до нашиот Предраг Димитриевски од Босна кој ме воведе, несебично ми ги пренесе неговите знаења и ме запозна со овој тип на натпревари.

Овој пат есента буквално ја дочекавме во Дебарскиот крај.
Повод-спининг; Причина - спининг.

Се собравме тројца спинерџии, Гони , Пирати, ЦТС-клен, и по направена детална анализа се решивме да го посетиме Дебарско езеро и обидеме да прелаземе некој кленко. Во игра беше и Мавровско, ама за да не ни се брои како тренинг за престојниот Спин куп се решивме за тренинг на Шпиље.
И така наострени за тие покрупните навивме будилниците.

Тргнавме со време во ниедно време, таман на разденување гимнастика со местење чамецот. Не знаевме која страна да ја фатиме, три чешми или косоврасти, па се спуштивме кај кафаната на брана. На која страна да тргнеме? Пресековме накај три чешми и тргнавме.
Уште незавеслани, оппп изненадување. Нешто зелено по површина??? Зарем е можно? Алга на Дебарско. Wtf...
Гони на оваа локација риболови од мали нозе и ова се немало случено. Не многу, по површината беше прошарано зеленкасто и надоле малце зелено брашнесто. Плетеницата оставаше убави траги по површината, точно се гледаше како сме фрлале, покривање сектор максимално. А почнавме со фрлање од чамец према брег, за најголем кеиф. Арно ама веќе не беше ни пролет ни лето, па како што и очекувавме рибата се беше повлекла во подлабокото. Немаше никаква акција на потег од околу 1км и почнавме да мењаме тактики. Железото беше спремно и почнавме со пребарување по морското дно.

Се отвори прекрасен сончев ден.
Атмосфера супер во супер друштво, поготово Пиратот беше у елемент за јаки заебанции.

И така, измена на тактики и почнаа да искачаат првите кленковци, помали парчиња. Се фрлаа кашики и цикади помали полесни 7-8-12гр.
Наидовме на уште една екипа во глисер па малце разменивме мислења на вода. Снимивме и на што ловат, тројцата на воблери плиткоронци без отежнување.
Викаме ние слабо вие? Па така...слабо...Викаме абе алга? Па алга, ама вчера не му сметаше добро поминавме. Вика Гони, јебига така е скоро стално вчера јадело.
Одевме на варијанта да извозиме подалеку накај три чешми во надеж дека ќе се намали алгата. Ја имаше периодично и пак се јавуваше, нисто. Така да решивме да се враќаме назад и одиме контра накај Косоврасти во потрага по бистра вода. По пат Пирати улови неколку клена на цикада кај едно потопено дрво по крај, за нешто повеке од приобална акција ќе почекаме до пролет.....
Пукање пентата до даска со 4кс летавме по вода, на моменти и глисиравме.
Упаливме и електро пентата и влеговме во ворп брзина.
Со мали попатни паузи, на мекиците на стража, и по некоја цигара.

Гони употреби и помош од пријател, и се распраша од локален експерт на која длабина напаѓа кленот.
Добивме информација дека е тоа на 30 метра длабина и 5см над дно

И така тргнавме накај познатите како во мал џеп локации на Гони, на специјално место карши градот.
Така и бидна, негде на 37 метра длабина почнаа да се редат удари.
Малце и за тактиката/мамките. Користевме цикади до 10тина грама (тонеа до дно цела вечност), кашики од 10-20 грама, а пробавме и тролинг воблери со отежнување 30-50 грама. Цикадите & кашиките ги пуштавме да тонат до дно, а Пират не информираше дека он ги спушта до 5см над дно.
Гони имаше топ олова со лесно закачување директ врз плетеница, олова Маде ин Итали, имав и јас ама дома.
Таман почнавме да се редат удари и почна да ни снемува батерија од апаратите на сите тројца па успеавме да ја сликаме само оваа риба.

Се пушти по 20грамска кашика Абу тоби. Убав здрав удар. Но, рибите беа одвај закачени, сосема малце на врв од уста. Затоа и работа со железата споро споро.
Кај Гони дојде сличен кленко на воблер со отежнување од 30 грама.
Веќе видно уморени мала пауза (не излеговме од чамец ни за мочање).

Продуживме да цепаме накај Косоврасти и навлеговме во теснецот. Таму се сретнавме со уште една екипа во чамец. Размена на информации, дечките коректни подигнаа чуварката, имаа неколку осредни клена. Не подзагледаа онака брендирани, тројцата во исти маици, и се поздравивме.

Свртевме неколку места и во теснецот без поголем успех. Прогнозата за времето почна да се остварува и да се наоблачува. Ионака во план ни беше порано враќање па добро е што запукавме назад и да се прибираме.

Пакување и дигање цела опрема, езерото паднато не многу. Ама 30 метра не се малце, ај цела опрема ама и толку риба да се качи.

Тргнавме полека накај дома и небото се повеќе се затемнуваше. На пола пат до Маврово веќе заврна. Застанавме кај Трница, нешто тамо е реновирано и има нова продавница уредно средена за млечни производи Трница-Кораб. Пазаревме мешана скара: овчо сирење, козјо сирење, кашкавал овчи зреен 2години...

И како што најави насловот, навистина буквално возејќи влеговме во есента. Неверојатно како од убав сонцев ден се претвори во есен.

Се разбира , РИБАР 2011 Форевер.

БИСТРО и до следната дружба поздрав со уловот на денот.

Среда, 27 Септември 2017 13:47

Спин дружење Маврово 2017

Колеги, другари, рибари, на 01.10.2017 во недела ке се одржи риболовно дружење на Мавровско Езеро во спин техника. Ова ќе биде како втор дел од дружењето кое се одржа и беше прекинато поради лошите временски услови во месец Мај. Во план е да биде од два дела првиот утрото на Црн Камен од 7.30-8 часот до 12, Пауза за кафе или доручек и втор дел на потегот кај браната во Маврови Анови. По завршувањето на дружбата да се собереме во Мал Одмор да се сумираат резултатите и впечатоците. Планирано е да се собереме околу 7 часот и да се договорат деталите. Во соработка со НП Маврово ќе дојде рибочувар на лице место да се извадат дневни дозволи. Доколку некој има некоја идеја може да ја пише тука. Повелете да се дружиме во недела.

ПРИЈАТЕЛИ

Bistro logo  spin fly     Untitled    pastrmka  bistroinspekcija