Репортажа од TROUT CUP 2017 Михалково Бугарија

Репортажа од TROUT CUP 2017 Михалково Бугарија

Од 22 до 24 септември се одржа TROUT CUP 2017 Михалково Бугарија спин куп во лов на пастрмка со вештачки мамки на кој што и ние добивме покана за учество.
Пријавени за учество беа 29 натпреварувачи од Бугарија 4 од Србија и 1 од Македонија
Програмата беше следна:

Петок
Рано тргнав за Софија каде што беше договорено да не чекаат мене и србите и понатака да не однесат до местото Михалково кое се наоѓа на 230 km од Софија.

По неколку часовно возење пристигнавме и директно на стаза каде беше закажан тренинг. Реката Врча релативно мала со низок водостој.

На ревирот е забранет слободен риболов се користи само за натпревари и купови.
Теренот среден очистен за да може слободно да се движиме по стаза. Прво се порибуваше па по еден час започна тренингот.

Се ловеа риби на спинери, кашики, воблери и силикон со нано џиг глави или само со јадици без отежнување.

По завршување на тренингот се упативме кон Еко Чифликот ГАГОВИ НИВИ кое е во сопственост на организаторот и повеќе кратниот бугарски шампион во спин Георги Гетов каде што ни беше обезбеден престој за наредните три дена. Местото на врв на планина на околу 1000 м.н.в. мирно тивко и солидно средено. За изненадување WIFI-то беше одлично.

Како добри домаќини се потрудија да престојот ни го направат уште поубав па пробувавме различни ракии и вина, плескавици подготвени од диво , сирења кашкавали ...
Вечерта помина во убава дружба, влечење позиции за утрешните две кола и рибарски муабети

Сабота
Станување рано доручек, припрема за натпревар па пат до стаза која беше одалечена околу 5 км
Пред секое коло се порибуваше со калифорниска и поточна пастрмка и вкупно беа пуштени околу 1700 риби со просечна големина од 200 гр.
Стазата поделена во два сектори. Во секој сектор по седумнаесет натпреварувачи и по триесетина бокса по сектор.Две бази од каде се тргнува во избор на бокс по редоследот добиен на ждребката.

Главниот судија ги чита натпреварувачите по редослед во размак од 30 секунди за кои секој натпреварувач треба да избере бокс.Наредниот бира од сите неодбрани боксви и така се додека последниот натпреварувач не застане. Со свиреж од судијата започнува натпреварот. секој натпреварувач може да менува колку сака боксови и може да лови во секој слободен бокс. Едно коло се состои од четири рунди по 45 мин и при секоја рунда излезот на такмичарите е со различен ред број така да секој има еднакво право на избор на боксови во текот на колото.

По завршетокот на колото се сумираат резултатите и се впишуваат пласманите
Резултатот е следен

По неколку часовна пауза повторно порибување и почеток на второ коло

Резултатот

о првото коло во сектор Б завршив на 12 место а во второт во сектор А на 9 место
По сумирањето на резултатите по двете кола бев на 23 место со надеж дека утре во последно коло ќе постигнам подобар резултат и ќе се искачам во горниот дел од табелата

Вечерта исто како и предходната дружби муабети пиење и прекрасно јарешко подготвено во фурна.

Недела

Пристигање на стаза и водата голема. Над река Рача има акумулација па се чекасе да падне водостојот за да се пориби.

Започна и третото коло во кое не ми се остварија желбите. Слаб излез и слаб резултат.

Резултатот 16 место во трето коло со што на крај завршив на 26 место.

По натпреварот следеше прогласување на победниците.

1 место -Тодор Костадинов кој на светско првенство има освоено бронзена медалја
2 место - Петар Лаков кој е освојувач на TUC оваа година
3 место - Дарко Пертот од Србија

За крај, одлична организација, фер судење и многу гостопримливи домаќини.
Се беше во супер. Стекнати нови искуства во спин риболовот.

Благодарност до нашиот Предраг Димитриевски од Босна кој ме воведе, несебично ми ги пренесе неговите знаења и ме запозна со овој тип на натпревари.

Прегледано 1766 пати

ПРИЈАТЕЛИ

Bistro logo  spin fly     Untitled    pastrmka  bistroinspekcija