Дебарска есенска спин дружба-тренинг за спин куп

Дебарска есенска спин дружба-тренинг за спин куп

Овој пат есента буквално ја дочекавме во Дебарскиот крај.
Повод-спининг; Причина - спининг.

Се собравме тројца спинерџии, Гони , Пирати, ЦТС-клен, и по направена детална анализа се решивме да го посетиме Дебарско езеро и обидеме да прелаземе некој кленко. Во игра беше и Мавровско, ама за да не ни се брои како тренинг за престојниот Спин куп се решивме за тренинг на Шпиље.
И така наострени за тие покрупните навивме будилниците.

Тргнавме со време во ниедно време, таман на разденување гимнастика со местење чамецот. Не знаевме која страна да ја фатиме, три чешми или косоврасти, па се спуштивме кај кафаната на брана. На која страна да тргнеме? Пресековме накај три чешми и тргнавме.
Уште незавеслани, оппп изненадување. Нешто зелено по површина??? Зарем е можно? Алга на Дебарско. Wtf...
Гони на оваа локација риболови од мали нозе и ова се немало случено. Не многу, по површината беше прошарано зеленкасто и надоле малце зелено брашнесто. Плетеницата оставаше убави траги по површината, точно се гледаше како сме фрлале, покривање сектор максимално. А почнавме со фрлање од чамец према брег, за најголем кеиф. Арно ама веќе не беше ни пролет ни лето, па како што и очекувавме рибата се беше повлекла во подлабокото. Немаше никаква акција на потег од околу 1км и почнавме да мењаме тактики. Железото беше спремно и почнавме со пребарување по морското дно.

Се отвори прекрасен сончев ден.
Атмосфера супер во супер друштво, поготово Пиратот беше у елемент за јаки заебанции.

И така, измена на тактики и почнаа да искачаат првите кленковци, помали парчиња. Се фрлаа кашики и цикади помали полесни 7-8-12гр.
Наидовме на уште една екипа во глисер па малце разменивме мислења на вода. Снимивме и на што ловат, тројцата на воблери плиткоронци без отежнување.
Викаме ние слабо вие? Па така...слабо...Викаме абе алга? Па алга, ама вчера не му сметаше добро поминавме. Вика Гони, јебига така е скоро стално вчера јадело.
Одевме на варијанта да извозиме подалеку накај три чешми во надеж дека ќе се намали алгата. Ја имаше периодично и пак се јавуваше, нисто. Така да решивме да се враќаме назад и одиме контра накај Косоврасти во потрага по бистра вода. По пат Пирати улови неколку клена на цикада кај едно потопено дрво по крај, за нешто повеке од приобална акција ќе почекаме до пролет.....
Пукање пентата до даска со 4кс летавме по вода, на моменти и глисиравме.
Упаливме и електро пентата и влеговме во ворп брзина.
Со мали попатни паузи, на мекиците на стража, и по некоја цигара.

Гони употреби и помош од пријател, и се распраша од локален експерт на која длабина напаѓа кленот.
Добивме информација дека е тоа на 30 метра длабина и 5см над дно

И така тргнавме накај познатите како во мал џеп локации на Гони, на специјално место карши градот.
Така и бидна, негде на 37 метра длабина почнаа да се редат удари.
Малце и за тактиката/мамките. Користевме цикади до 10тина грама (тонеа до дно цела вечност), кашики од 10-20 грама, а пробавме и тролинг воблери со отежнување 30-50 грама. Цикадите & кашиките ги пуштавме да тонат до дно, а Пират не информираше дека он ги спушта до 5см над дно.
Гони имаше топ олова со лесно закачување директ врз плетеница, олова Маде ин Итали, имав и јас ама дома.
Таман почнавме да се редат удари и почна да ни снемува батерија од апаратите на сите тројца па успеавме да ја сликаме само оваа риба.

Се пушти по 20грамска кашика Абу тоби. Убав здрав удар. Но, рибите беа одвај закачени, сосема малце на врв од уста. Затоа и работа со железата споро споро.
Кај Гони дојде сличен кленко на воблер со отежнување од 30 грама.
Веќе видно уморени мала пауза (не излеговме од чамец ни за мочање).

Продуживме да цепаме накај Косоврасти и навлеговме во теснецот. Таму се сретнавме со уште една екипа во чамец. Размена на информации, дечките коректни подигнаа чуварката, имаа неколку осредни клена. Не подзагледаа онака брендирани, тројцата во исти маици, и се поздравивме.

Свртевме неколку места и во теснецот без поголем успех. Прогнозата за времето почна да се остварува и да се наоблачува. Ионака во план ни беше порано враќање па добро е што запукавме назад и да се прибираме.

Пакување и дигање цела опрема, езерото паднато не многу. Ама 30 метра не се малце, ај цела опрема ама и толку риба да се качи.

Тргнавме полека накај дома и небото се повеќе се затемнуваше. На пола пат до Маврово веќе заврна. Застанавме кај Трница, нешто тамо е реновирано и има нова продавница уредно средена за млечни производи Трница-Кораб. Пазаревме мешана скара: овчо сирење, козјо сирење, кашкавал овчи зреен 2години...

И како што најави насловот, навистина буквално возејќи влеговме во есента. Неверојатно како од убав сонцев ден се претвори во есен.

Се разбира , РИБАР 2011 Форевер.

БИСТРО и до следната дружба поздрав со уловот на денот.

Прегледано 2248 пати

ПРИЈАТЕЛИ

Bistro logo  spin fly     Untitled    pastrmka  bistroinspekcija