Мушичарска репортажа 6 - Градац у мом срцу

Мушичарска репортажа 6 - Градац у мом срцу

Веднаш после затворањето и прогласувањето на победниците на купот на Гацка, тргнавме назад. По пат смисливме план, “како ублажити бол“. Решение, посета на реката Градац во Србија :)
Од Хрватска право за Ваљево, каде што некаде околу 00:30 најдовме соба во еден мотел, на поткровје под вршник, па спиевме со клима во нас ноќта. Пред 6 станавме, набрзинка се облековме и право да ја бараме реката Градац. Реката е на 10-тина км од Ваљево, брзо стигнавме откако прво залутавме до еден воен објект, се спуштивме на реката и почнавме веднаш да ловиме. Зачудувачки, немаше многу риба, а немаше ни големи примероци. Подоцна сфативме дека сме почнале да ловиме во т.н. “слободен дел“ кој е под ревирот и каде што е дозволен секаков тип на риболов. Кога влеговме во ревирот, како одевме нагоре по реката, имаше се повеќе и се поголема риба. Местото е интересно, убаво мало рекиче, практично 1/3 од Радика по количина на вода, можеби и помалку. Ревирот е богат со риба, ми се случи во вирче долго 3 метри и длабоко 70-80 см да извадам 8 пастрмки над 30 см. Невидена работа, барем за кај нас... Ми се случи и во исто време да ми удрат две пастрмки на двете нимфи и тоа двете да се 30+ см. Водата е многу чиста, нема загадувачи, нема населени места, се пие од реката (поубава беше водата од реката него од чешмите кај манастирот подолу). Се изнафаќавме риба, удираа примероци од 300 грама па до кило, Емил успеа да изгуби една од 2+ кг на само одење кон дома. Ловевме кратко, од кај 7 до 12, немавме време бидејќи во 21:30 требаше најдоцна да сме во Скопје поради бусот на Емил... И таму беше ужасно чисто, како да не си на Балкан... Ловевме на барблес нимфи, малку и на сува, имавме и откачувања од големи риби, кинења, местото е лудница

Уживајте во фотките и во клипот во кој има споено повеќе клипчиња од дента


Медија

Прегледано 2714 пати

ПРИЈАТЕЛИ

Bistro logo  spin fly     Untitled    pastrmka  bistroinspekcija