Пецање за крај на СЕЗОНА 2016

Пецање за крај на СЕЗОНА 2016

Есен. Крај на Октомври месец, 22 до 25. Езеро Козјак. Со другарми Трајче пецаме за крај на сезона 2016. Првиот ден бираме локација и се улогоруваме. Местото е накрмено и стаповите зафрлени. Никојпат првиот ден не очекувам некаква активност на риба, но и вториот помина без активност. Дури третиот ден се јави рибата. Од 8 до 9 излезе еден крап и два клена од кои едниот околу 1,5kg а другиот околу 1kg. До крајот на ден излезе уште едно крапче и еден клен под кило. 5 риби. Одлично. Четвртиот ден излезе најубав. Од рано утро сонце и мирно, но активност покажаа само две крапчиња од 9 до 10.

По мене одличен резултат за крај на сезона. Барем така си мислев до вторник 29 октомври кога ми се јави другарми Саше. Незнам дали му беа потребни повеќе од 3 збора да ме кандиса за повторно одење на Козјак. За 5 минути се беше договорено. Одиме од петок до недела.

Петок рано сабајле едвај ја утоваривме и мојата опрема во колата на Саше. Правац Козјак, кај Сасој со кого прдходните денови договоривме да пецаме заедно кај него карши рибникот.

Сасој не пречека со кафе и ракиче. Муабет додека го испивме кафето и веднаш со сонарот во чамец. За разлика од август, кога на таа локација пецав на трипати, водата сега е многу пониска. Одиме прво да одбереме локација и да накрмиме.

Разочарување. Местото за ова ниво на водата е премногу плитко. Овдека нема риболов. Што сега да работиме. Пријателот со чамец од Близанско е во Скопје и доаѓа дури попладне. А и Сасој поради обврски на рибникот неможе да не дружи. Каде да одиме и што да работиме? Со тоа прашање се поздравивме со Сасој и полека појдовме кон Близанско.

Погледни овде, погледни онде и застанавме на место каде околу средина на отомври пецав. Местото ветуваше и решивме да останеме тука.

Теренот ми е познат и не ни трба сондирање. Во 13:00 се беше готово. Наместен логор, накрмено и зафрлено. Покрај брег на некои 5-6 метри рипа риба. Бојник. Веќе две години носам исклучиво крапска опрема и малце се покајав што не го носам телескопот со мене. Онака да утепам време.

При крај е и вторит ден а удар на крап нема. Предходниот ден имавме барем титкање на ситна риба на хранилиште а сега ни тоа го нема цел ден. Моралот ни се крена со стемнување. Почна да рипа крупен крап. Плауууу од лево. Плаууу од десно. Пред нас на сред езеро. На хранилиште. Но денот заврши без музика од сигнализаторите.

Го испивме и второто утринско кафе и полека ја пакуваме опремата која треба некои 200 метри узбрдо да ја изнесеме на пат, кај колата. Одеднаш без било каква најава пишти сигнализатор. Контра и имам риба. Ова е мој прв крап во Ноември. Полека со мерак го влечам кон брегот и по кусо време заврши во кепчето.

Околу пладне веќе се што ни беше непотребо беше пренесено и утоварено во колата. Седиме и одмараме уз бла бла бла муабет и повторно ран. Додека станав и стигнав до полпат до стапот, а бев на некои 2m од нив, се стивна. Свингерот си стои во горна положба како ништо да не се случило. Што да работам. Да контрирам или не. Ранот беше голем за ситна риба, а пак да не се закачи??? Сепак одлучив да оставам и ништо да не чепкам. И бев во право. За 10-15 минути повторно ран на истиот стап. Контра и тука е. Набргу и второто крапче оп у кепче. Толку за 2016.

Осврт на сезона 2016

Годината ја започнав со купување на нов сет на параболици, Barklay B2 XLR 13"/3.6lb.

Парите планирани за нови машинки Shimano XTA LC завршија во буџетот за свадба на поголемиот син.

Заминав во пензија, а од отпремнината, благодарение на Аки Рибар успејав да си купам нов шатор Daiwa Infinity Ground Hugger.

Се преселив во нов стан, додуша привремено додека не се изгради мојот.

До крајот на Јуни успеав да заминам само дваипол пати на риболов (ова пола беше крадење време додека носев покани за свадба кај братучедми во Криволак). Но затоа од Август наваму ме заборавија дома. Се риболови од 4-5 ноќи. Ретко 3. Ме заборавија дома.

И да. Го пуштив во употреба новото бродче хранилка. АРКА – Т5.

На крај сакам да ги поздравам и им се заблагодарам за дружба на сите што оваа година пецаа со мене: Сашо (Раец), Трајче, Сашо (Сасој), Мики, Сашо (Паланка), Љупче, Панде (Зденко), Јоцо (Фиксна), Бојан, Стамбол (Горан), Зелен, Цана . . . (се извинувам ако некого сум го изоставил, не е намерно и плаќам пенали).

Прегледано 2833 пати

ПРИЈАТЕЛИ

Bistro logo  spin fly     Untitled    pastrmka  bistroinspekcija