Чешко нимфарење

Чешко нимфарење

Чешка нимфа и чешко нимфарење се специјален тип на риболов, кој се разви во регионите на средината и источна Европа. Оригиналната полска нимфа беше преземена од Чешките рибари во текот на осумдесеттите години на дваесеттиот век. Особено врвот на Чешките натпреварувачи експериментирале со овој нов метод, го развиле и го донеле речиси до совршенство.
Принципот на риболов со Чешка нимфа е риболов на кратко растојание , практично под врвот на трската, дека ние ја држиме во испружена рака. Шнурот виси под врвот на трската и неговиот крај често дури и не допира до нивото на водата.

Две или три нимфи со различни тежини се користат. Класични нимфи за начинот на риболов се таканаречените Bobeshs. Но исто така и други видови на мушички се користат (џиг нимфи, со отежнати перли, тунгстен и сл)

Чешки нимфи се отежнати мушички , имитирајќи ракчиња, ларви на сеџ мушички итн... Се користат со големина на јадица 8-16. Чешката нимфа е прилично едноставна мушичка во врска со нејзината изработка. Карактеристични јадици се заокружени (свиткани) gammarus јадици, кои се отежнати со оловна жица. Телото е создадено од природни или синтетички дабинг. Друга типична карактеристика на Чешката нимфа е задниот дел, направен од латекс фолија или материјал со слични карактеристики. За ребра на мушичката се користи монофил, обоена жица... Реалната чешка нимфа е секогаш врзана како многу тенка, да потоне многу брзо кон дното.

Прегледано 3117 пати

ПРИЈАТЕЛИ

Bistro logo  spin fly     Untitled    pastrmka  bistroinspekcija