Деверика

Деверика

Нивната просечна должина е 25-50 см и тежина од 1-6 килограми. И покрај должина од 82 см и 36 см во висина и тежина 9-11 килограми, (во Шведска и во Русија). Има високo (околу 1/3 должина), странично силно плоснато тело покриено со големи меки крлушки, наредени во редовните линии. Главата е мала со мала тапа уста. Исто така, со релативно мал очи. Боја варира од нивните крлушки, сребрено-сива кафена (бронза) кај постарите , особено во бистрите води. Задниот дел има темна маслиново-зелена нијанса на боја. на долниот дел на главата станува црвеникава боја. Перките се со сива до сино-црно, никогаш обоени. перка е висока и тесена, , кој почнува на дното на телото зад грбната и е многу долга.

Младите деверики имаат повеќе издолжено телото и големи очи, идеална тежина од 700 грама со бело-сребрена боја, а потоа се врти сива, перките затемнети, и на грлото и стомакот се појавува црвеникава боја. Бојата зависи од својствата на водата.

Под идеални услови, можат да го доживеат 16 години.

Возрасните обично се појавуваат во мирна и споро-проточни води, каде што тие живеат во големи јата на дното. Девериките обично живеат во реките (особено во пониските области) езера и бари со многу алги и калливи дна. Таа, исто така може да се најде во соленкасти морска вода.

Девериките е една од почестите видови риби во Европа. Нејзините живеалиште се протега источно од Пиринеите низ Ирска и Англија на запад, северно од Алпите и во Централна Азија, во басени на Северна, балтичките, црна, Каспиското и Аралско Море. Во северниот дел достигнува целиот пат до Шведска.

Девериката се мрести во добро затревнета вода, во месец април и мрестењето трае до крајот на јуни, кога температурата на водата помеѓу 10 и 14 степени целзиусови. Во плитката вода, до половина метар, девериката се мрести во друштво на другите, сродни видови "бела риба", положувајки јајца на водната вегетација. Во места заштитени од ветерот, мрестот се одвива во раните утрински часови, 06:00-09:00. Сексуална зрелост машките деверики ја добиваат во третата година од животот, женското до петтата година. Женката, сето тоа зависи од возраста и големина, положува 100000-580000 парчиња икра

Прегледано 3519 пати

Галерија

ПРИЈАТЕЛИ

Bistro logo  spin fly     Untitled    pastrmka  bistroinspekcija