Морска идила

Морска идила

Како одминува крапската сезона, решивме малку да се опробаме на морски спин.
Рибоцентар како порачан донесе нова колекција мамци за море и се разбира, како деца у продавница за бомбони и трк на море.

Прогнозата беше идеална...убаво време, не многу ладно, умерен ветер и полна месечина (ако ја видиме)
Тргнавме некаде на полноќ и веке пред разденување бевме на уливот на Пињос во морето. Рибари нормално веке поставени, мамци летаат на сите страни... Не ни требаше спецјална покана. Спремивме трските, се врзуваа флуокарбони, копчи, мамци....

Ветерот беше нешто посилен од очекуваното но сепак бевме упорни и го чешлавме теренот со сите расположливи оружја.
Бевме упорни но до 13Ч00 немавме никаков сигнал или удар на риба. Направивме кратка пауза, почнаа филозофиите за мамци, презентација, водење... рибарска работа :)
Набргу се појавија и колеги од Бугарија кои очигледно беа поредовни на оваа локација. Разменивме искуства и бргу најдовме заеднички пријатели и колеги.

Да не ну биде досадно, додека се одмаравме решивме да фрлиме и некоја дубинка. Горан беше спремен и на тоа поле, веќе спремни сардини за мамец и коктем морски плодови (лигњи , школки и ракчиња). За чудо, не чекавме долго за првиот удар...но по адреналинот следуваше разочарување. На јадица немавме риба...имавме краба. Крабите се редеа скоро на секоја трска која беше фрлена на сардина :) Така да бргу се откажавме дека на сардина ке ни удри нешто друго освен краба.

Пред стемнување ни дојдоа и првите гости :)
Велијан и Докторот, со полна ратна спрема, орни за фрлање и полни со адреналин.
Веднаш почнаа со работа, летаа секакви воблери, попери, силиконци...но рибата едноставно не се појавуваше.
Како се стемнуваше, плажата се полнеше со рибари...ние веќе полека се собиравме бидејки не чекаше долг пат до Скопје.
Вељо и Докторот решија да останат уште малку пред да побараат сместување.

Во продолжение неколку фотографии и бистро до наредниот риболов.

Прегледано 1979 пати

ПРИЈАТЕЛИ

Bistro logo  spin fly     Untitled    pastrmka  bistroinspekcija