Многу едрење и малку риболов

Многу едрење и малку риболов

Повторно на октомвриска регата и секако трските со мене.
Иако е многу тешко да се усогласат едрењето и риболовот, сепак не може човек да не ја понесе со себе и риболовната опрема.
Идеата е доколку е можно да се риболови на тролинг доколку истото не смета на едрењето.
Кога се едри, се едри со некоја брзина помеѓу 6 и 8 чворови и за да се риболови потребно е да се најдат воблери кои ќе работат правилно на таа брзина. 99 % од воблерите се неупотребливи бидејќи не се предвидени за овие брзини и искокнуваат лево и десно од правецот на движење. Сепак ќе се најде по некој кој работи.
Бидејќи имаше 18 наши едрилици на оваа регата доста од нив кој уз пат и риболовеа и имаа улови. Се фати и еден инглун од 1м. Повеќе дорада, но сепак најчест улов беа паламидите и луцовите, пелагиски врсти на риби кој во овој период доаѓаат во приобалата.
Имавме многу улов и многу откацувања, најмногу заради тоа што не може да се спуштат едрата и намали брзината на бродот. Доколку се оди со некој нормален рибарски чамец веројатно уловот не би бил помалку од 20-тина риби дневно.
Ние уловувавме по 5-6 парчиња.
Убаво помината недела на море.

Прегледано 1976 пати

ПРИЈАТЕЛИ

Bistro logo  spin fly     Untitled    pastrmka  bistroinspekcija