Бојничиња на улив на Радика во Дебарско езеро

Бојничиња на улив на Радика во Дебарско езеро

Eднодневна рибарска авантура решивме да ја поминеме на Дебарското езеро на состав со река Радика.
Имавме информации дека многу рибари идат и дека многу бојник се вади.
Со таа мисла и ние тргнавме во риболов на бојник.
Секогаш атрактивниот состав не пречека рано изутрина како што го замислувавме и слободен цел ревир, ние први рибари бевме.
Си фативме позиција, а набргу дојдоа и други колеги и веќе за саат време сите места беа зафатени, што покрај река, покрај езеро, а и на мостот на улив. Рибар до рибар беше...
Риба се вадеше претежно ситни бојничиња до пола кило најголеми.
Плашката беше активна и многу ретко по некое ситно кленче, а крупниот клен го немаше.
Риболовевме на трева, леб и бели црви.
Денот се погоди прекрасен, водостојот стабилен, све на све одлично поминато време покрај вода на најубавото Дебарско езеро и река Радика.
Се видовме и слушнавме со други колеги кои беа на другата страна кај чечмите ама викаа турбините биле сите пуштени и рибата не јадела, а бојник имало се гледал многу. По Радика исто така имаше доста рибари кои ја бркале пастрмката.
Исто и на другиов састав имаше многу бојник но не беше нешто посебно активен и тука беше со молење...
Риба има е сега кој ќе го погоди денот ќе истера добар мерак, инаку од овој ревир секојдневно веќе цело лето се вадат многу бојници и ќе се вадат до крај. Кој сака да истера мерак нема промашај составот !
Тоа е од нас од оваа аватура, поздрав и бистро до следна


Медија

Прегледано 2968 пати

ПРИЈАТЕЛИ

Bistro logo  spin fly     Untitled    pastrmka  bistroinspekcija