Пирани во Дојранско езеро

Пирани во Дојранско езеро

Повеќе рибари кои ловат во Дојранското Езеро велат дека биле каснати од непозната риба, за која се уверени дека е озлогласената пирана, опасна риба која живее во јужноамериканските реки.

Рибарите се во паника, а според нив на еден нивен колега дури и му бил откинат прстот. За друг пак, тврдат дека бил каснат од пирана на раката, кога сакал да ја отплетка невообичаената риба од рибарската мрежа.

На форумот на ribar.com.mk се појавија фотографии од уловените пирани, како и тврдења дека и претходно се случило колеги рибари да извадат. Најверојатно се работи за аквариумски пирани кои се пуштени од некој несовесен човек.

Тимот на РИБАР направи истражување за овие пирани, наречени "Red-bellied piranha", односно пирана со црвен стомак. Овие пирани се хранат со инсекти, црви и риби. Не живеат во многу големи групи и немаат напаѓачки инстинкт како некои други нивни “роднини“. Познати се случаи кога имаат нападнато нутрии или чапљи, но не и луѓе. Инаку се доста популарни како аквариумски риби.

 

Прегледано 3680 пати

ПРИЈАТЕЛИ

Bistro logo  spin fly     Untitled    pastrmka  bistroinspekcija