Ce pokusam da objasnam ovde povejce raboti koi imaat golemo vlijanie za pouspesen ribolov.Bez red kako mi dojdat na pamet
od funkcija na setila.vid.miris.....pa matno-bistro,temperatura voda.....Se rabira sekoj moze da dodade po nesto ili ispravi ako negde gresam....del se moji iskustva del nauka del teorija...
Da ne bidat dolgi referati, ce kratam ,pa vo povejce postovi edna tema ce ja teram ....
SVETLINA
Svetlinata od sonceto ima ogromno vlijanie na ponasanjeto na ribite vo vodata.Znaeme ima nojcni ima dnevni ribi,a ima i koji se aktivni i denje i nojce.Sekoja na razlicen nacin reagira na svetlinata i promenite na svetlinata.N a pladne vidlivosta vo vodata opaga so tempo od 0,1 % vo minuta,dodeka pred stemnuvanje i razdenuvanje odi i do 50%.A naglo zaoblacuvanje nosi i do 75% namaluvanje na vidlivosta vo vodata,ubavina a ?(na ova ce se navratam povtorno pokasno)
No uste poubav e veterot ,pardon branovite,ja namaluvaat vidlivosta cak za 200% i toa vo sekunda
branovite deluvaat kako socivo .ogledalce od koje svetlosta treperi.cas ja ima cas ja nema.Toa pravi pod povrsinata na vodata predmetite, hranata,a i ribite da imaat poizrazen kontrast znaci povidlivi se
sto li pravi somot togas?
Zora i zajdisonce,napisav deka vidlivosta naglo opaga vo tie delovi od denot.20-tina minuti posle stemnuvanje i 20-tina minuti pred razdenuvanje golem del od ribite se nepokretni,miruvaat vo nekoj zaklon,toa e taka zatoa sto im treba vreme da go prilagodat vidot na novite uslovi ,a ako nekoja zaboravena ostane na otvoreno.....
Kako ona bese ? koga somot e najaktiven
Sonceto i rekata.Znaeme deka vo reka ribata sekogas e svrtena prema izvorot znaci da posmatra sto vodata nosi za papanje.E sega ako nie sakame da lovime pastrmka na vobler a rekata tece taka da sonceto ja ''mava'' po tecenie znaci pravo vo oci na pastrmkata.zaboravete deka ce imate ulov.Niti pastrmkata e na pozicija za hranenje niti nesto bi videla ako e..Znaci zaboravete vo takov period od denot na pastrmka.odmorete i gledajte vo neboto sekoj oblak moze da izraduva vo takvi denovi.A koga sonceto ce dojde ''nad'' ili pozadi klenot.pastrmkata......
Se razbira zemjata se dvizi i sonceto ja menuva pozicijata..nekogas na arno,nekogas na loso za nas.Mene edino grablivkite me zanimaat ,ama nema da navleguvam posebno za sekoja .Ima tuka (primer pastrmkata) i varijacii leto-zima povrzani so svetlinata.ama za toa nekade na drugo mesto.Ovde samo taka opsto kako svetlinata vlijae na ribite ... Znaci ako ja poznavate rekata kade ce odite na ribolov .znaete vo koja pozicija e nejzinot tek prema sonceto i koga kako ja osvetluva a e soncevo .ubavo e da napravite plan koga (vreme od denot)ce lovite...Ima reki koi imaat ubava pozicija tecat kako treba ama ima koi ne se bas za dnevno varalicarenje na sonce.tecenie istok-zapad,zapad-istok.sever-jug ili jug-sever ne e isto,barem vo mojata kniga
PS:sigurno nesto ispustiv da spomnam,kako mi dojde taka ce dopolnuvam..
A za nojcnata svetlina i mesecinata drug pat....