www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Пет Ное 01, 2024 4:22 am

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «12345ELLIPSIS9»
Автор Порака
ТемаИспратеноCOLONПет Дек 23, 2011 4:57 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONВто Oкт 26, 2010 9:38 pm
МислењаCOLON1320
ЛокацијаCOLONStrumica
ico baits НапишиCOLON
NACIN NA SPREMANJE ..PCENKA..CAREVKA..MMURSKA..KUKURZ :D :D :D

1. pr. 10 kg ja ostavas u voda da otkisne barem 24 casa
Сум ја киснел и по една недела,додека убаво не засмрди цела гаража :mrgreen: има ли нешто лошо според тебе во подолготрајното киснење?
Јас мислам дека доста процеси се случуваат во зрното додека толку време стои во вода,како и да е целата постапка која ја практикуваш е одлична ;)

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Дек 23, 2011 5:00 pm 
Отсутен
Конструктивен
Членски аватор

РегистриранCOLONВто Феб 08, 2011 10:11 pm
МислењаCOLON819
ЛокацијаCOLONСкопје - Кисела Вода
abe -ICO- legendo ova sigurno si go naucil od Mrdzo :lol: :lol: :lol: se salam ,dali ti e istiot broj 075//////-pozdrav

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Дек 23, 2011 6:00 pm 
Отсутен
Ветеран

РегистриранCOLONВто Ное 08, 2011 12:17 am
МислењаCOLON10473
Poliz НапишиCOLON
ico baits НапишиCOLON
NACIN NA SPREMANJE ..PCENKA..CAREVKA..MMURSKA..KUKURZ :D :D :D

1. pr. 10 kg ja ostavas u voda da otkisne barem 24 casa
Сум ја киснел и по една недела,додека убаво не засмрди цела гаража :mrgreen: има ли нешто лошо според тебе во подолготрајното киснење?
Јас мислам дека доста процеси се случуваат во зрното додека толку време стои во вода,како и да е целата постапка која ја практикуваш е одлична ;)

probaj pa javi se .. :D :D :D :D :D imas sansa na vardar da gi demoliras :D :D :D

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Дек 23, 2011 7:30 pm 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Oкт 06, 2011 10:30 pm
МислењаCOLON6506
Eve,cisto da se znae sto e sto :D na stranski jazik e ama barem nego site go znaeme ;)

Žitarice su važan izvor škroba, vitamina B-kompleksa, E vitamina, kao i proteina manje biološke vrijednosti. Osim toga, s
prehrambenog gledišta, žitarice su prijeko potrebne kao izvor energije, a sadrže i vlaknaste strukture koje predstavljaju
nužan materijal za apsorpciju nepoželjnih kemijskih tvari i dezintoksikaciju.
Škrob je sastojak koji je najviše zastupljen u zrnu kukuruza (73%) i predstavlja važan izvor energije. Ostali ugljikohidrati su
jednostavni šećeri: glukoza, saharoza i fruktoza u količini 1-3 posto.
Bjelančevine su prisutne u iznosu 8-11 posto. Imaju nisku biološku vrijednost zbog nedostatka esencijalnih aminokiselina:
lizina i triptofana. Kombinacijom kukuruza s ostalim namirnicama bogatima visokovrijednim bjelančevinama dobivaju se
proizvodi visoke prehrambene vrijednosti i prihvatljivosti, kao što su zaslaćeno kukuruz-soja mlijeko i kukuruz-soja kruh.
Kako bi u bjelančevinama bile idealno zastupljene aminokiseline, preporuča se uzimanje kukuruza zajedno s mahunarkama.
Nutritivna vrijednost kukuruza može se povećati ili smanjiti, ovisno o načinu pripreme. Klijanje i fermentacija kukuruza u zrnu
povoljno djeluju na nutritivni sastav jer povećavaju sadržaj vitamina B-kompleksa i postotak lizina i triptofana, dok se ukupne
bjelančevine smanjuju. Postupkom mljevenja smanjuje se udio bjelančevina, masti i vlakana. Uporaba kukuruza zajedno s
klicom oplemenjuje sastav bjelančevina.
Prehrambena vlakna su složeni ugljikohidrati koji se uglavnom nalaze u ovojnici. Kukuruzne posije sastavljene su od 75 posto
hemiceluloze, 25 posto celuloze i 0,1 posto lignina. Sadržaj prehrambenih vlakana u oljuštenom zrnu izrazito je manji od
njihova sadržaja u punom zrnu kukuruza.
Od minerala najviše ima fosfora, zatim kalija i magnezija. Kao i većina žitarica, kukuruz ima nizak sadržaj kalcija i minerala u
tragovima.
Od vitamina topljivih u mastima zrno kukuruza sadrži provitamin A i vitamin E. Sadržaj provitamina A kreće se izmeću 152 i 258
μg na 100 g, ovisno o sorti. Najviše je zastupljen u žutom kukuruzu. Ima ga u tvrdom endospermu te malih količina u klici, dok
se vitamin E nalazi uglavnom u klici.
Vitamini topljivi u vodi nalaze se uglavnom u aleuronskom sloju zrna kukuruza, a manje količine u klici i endospermu. Tijekom
prerade gube se znatne količine vitamina.
Novija istraživanja pokazuju da kukuruz konzerviranjem ne gubi na svojoj vrijednosti, upravo suprotno. Postupak zagrijavanja
pri konzerviranju slatkog kukuruza povećava ukupnu antioksidativnu aktivnost i razinu fenola. Zagrijavanje u trajanju od 25
minuta na temperaturi od 115°C povećava sadržaj ukupnih fenola za 32%.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Дек 23, 2011 8:35 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONПон Maр 07, 2011 11:21 pm
МислењаCOLON1581
i jas sum ja koristel belata pcenka ili staro seme sto ja vikaat i za sega sum zadovolen od rezultatite i tocno e deka mirisot i e pointenziven bas na pcenka mirisa koga se vari mnogu prijaten miris.i moj predlog e da se ostavi malku da fermentira da zamirisa na kiselo no ne da se pretera vo fermentacijata.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Дек 23, 2011 8:44 pm 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

МислењаCOLON6506
Tocno taka ,ama koj ne znae bas kako treba i sto se slucuva vo toj proces podobro neka ni ne probuva da ja fermentira.Od mlecni kiselini do onaj smrdes N-Bytric li bese e mala razlikata.zatoa sto procesot na fermentacija ne mozeme da go zapreme i ako ne se izede na vreme..nema riba ;)

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Дек 23, 2011 8:59 pm 
Отсутен
Ветеран

РегистриранCOLONВто Ное 08, 2011 12:17 am
МислењаCOLON10473
abe ajdde nekoj recept

osven skisnata pcenka i tendjerinnja nisto ne procitavme..

pcenkata treba da bide,, za krap,, kako za jadenje, kakva skisnata kakvi bakraci, mene koga ke mi skisne kako bolen sum :D :D :D :D
a ima i kako na 5o% da ne vi se rasipuva 5 dena, ama za ova u 2013 :D :D :D :D

keltance,,,, nutrabutricnata kiselina e opasna rabota..koj ne znae da ja koristi, se moze da zaebe. koj znae i kolku pati gi izgorel racete, toj ima so nea uste eden + cekor vo krapskiot ribolov..
a znaes li deka n,bacid go ima i vo praf. koga ke dojde so kontakt so tecnost, togas stanuva aktiven ;) ;) ;) ;)

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПет Дек 23, 2011 9:09 pm 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

МислењаCOLON6506
Znam jas i povejce sto mi treba ,zato napomenav, od skisnata pcenka do skisnata pcenka ima razlika i toa ogromna .A taa butikot ne mi treba sigurno ..mu e.... majkata na krapot so sto ne go trujat,retko koj i znae sto e toa sto koristi tuka e najgolemiot problem :(

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Дек 24, 2011 12:14 pm 
Отсутен
Конструктивен

РегистриранCOLONСаб Ное 26, 2011 2:40 am
МислењаCOLON514
Nemam vreme za pravenje /ajvar-pcenki/i varenje i kupuvam od VDEynde,najdiobra pcenka za lovenje,posebno od onaa novava vo scopex,tuti fruti,jagoda,..400 cl..kriupen sekerac ...so atraktor vnatre itn....
Od obicnata kolku sto znam isto od VDE e varena vo pcenkaren sirup i poveke mirisa na pcenka od drugite....VO mavrovo na nea ima poveke uspeh za klen nego li na obicna /flora,podravka,bunduelle,zora.../

Koga varam a retko se slucuva,poradi nemanje na vreme ne ja varam samo pcenkata,tuku ja varam so konop,so rz,jacmen,crvena pcenka ..i nekoi drugi zrna koi se dobri ..naut,stocen grasok..od se po malce no pcenkata e 70 %.....
Za da se svari pobrzo...posebno konop i crvenata pcenka koi se so tvrda luspa ..eden star ribar mi rece da dodavam mnogu malce na 5kg voda ili vo tendzere so taa zafatina ,edno kapace ocet .....
Navistina pcenkata ke se svarle pobrgu ..konopot i crvena pcenka se otvaraat pobrgu.. taa svarenata iako moram da primetam ima eden blag kiselkast miris .Ne dodavam aroma .....Vodata ne ja frlam bidejki ima konop so taa mozam da pravm krma bidejki znaete konop ima volsebno dejstvie na ribite....

E sega jas da prasam : DA LI JA SMRZNUVATE VARENATA PCENKA? Nekoi ja konzervira/ajvar -pcenka/..citam no da le e loso da e smrznuvam ili ne ? Mislenja ???? :|

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Дек 25, 2011 4:49 pm 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

МислењаCOLON6506
Koga ja kisnete 24 caasa vnimavajte sekogas da ima barem dva prsta voda nad pcenkata..A jas ja varam vo ekspresn lonec, taka dobiva miris i za izvoz.... :D a koga e gotova zemam nekoj pokvaliteten sirup za rastvoranje (sok ) da receme borovinka ili visnja ,go razreduvam so malku voda i go mesam so pcenkata vo ekspresniot lonec kade e varev.Povtorno hermeticki go zatvoram i ostavam da upije se ...ne ja mrznam ja spremam pred ribolov....

Последна промена од 1 на Keltan, променето е 0 пати

Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «12345ELLIPSIS9»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 0 and 0 гости

Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON