www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Пет Ное 01, 2024 1:35 am

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «12345ELLIPSIS12»
Автор Порака
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Видови на змии во Македонија
ТемаИспратеноCOLONСаб Maј 19, 2012 11:35 pm 
Отсутен
Конструктивен
Членски аватор

РегистриранCOLONСре Oкт 05, 2011 11:14 pm
МислењаCOLON247
ЛокацијаCOLONBitola
Keltan НапишиCOLON
Volcko,ubavo ti teknalo za ovaa tema.Ama imas golema greska.Od kade ti e podatokot deka poskokot zivee na 1500 metri nadmorska visocina.a povisoko samo sarkata ? Kako togas pred nekoj den tamu nekade Demir kapija li bese imase kasnat od poskok? Ili tikvesijata po lozjata . . . :D DO 1500 metri e potocno,a povisoko od toa, da sarka moze da se najde :D
Ova e seriozna tema,nekoj moze citajci da pomisli deka pokraj Vardar gi nema ;)
Isto da se nadovrzam pred nekoj vikend koga imavme edna reportaza za Ergela bitolsko toa e vo Pelagonija na okolu 600 metri nadmorska visina, na 50tina metri od nas ribolovec otepa mal potskok jas licno go vidov bese okolu 25 cm e sega koja e dolnata granica na nadmorska visina neznam... :)
Inace temata si e super da se informirame sepak ima i opasni zmii i kako da se zastitime vo priroda :)

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Maј 20, 2012 12:49 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Maр 19, 2011 11:55 am
МислењаCOLON1040
ЛокацијаCOLONBitola
Moite najmali otepani poskoci (taka gi vikame po bitolski) se po deset santimetri i toa dva pod isti kamen, na koj pravev odmor od nekoi 15-20 minuti.Prvo milsev deka se raboti za vodni zmivcina, ama posle vnimatelno gledajki im izlegoaa rokcinata. A najgolemiot VERUVALE ILI NE beshe poskok od 1,15 m. I toa vrakjajki se od Vrpsko zastanavme na Sliva od ceshmata da napolnime voda za dzipot.Bevme 6 luge vo dzipot i site veterani za na Crna Reka i se slozivme deka toa shto go ubivme beshe neverojatno.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Maј 20, 2012 10:35 am 
Отсутен
Ветеран

РегистриранCOLONВто Ное 08, 2011 12:17 am
МислењаCOLON10473
edna zmija e zaboravena. PRILEPSKI SMOK,,ne e otroven, no opasen :D :D

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Maј 20, 2012 12:29 pm 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Oкт 06, 2011 10:30 pm
МислењаCOLON6506
Баџо НапишиCOLON
Moite najmali otepani poskoci (taka gi vikame po bitolski) se po deset santimetri i toa dva pod isti kamen, na koj pravev odmor od nekoi 15-20 minuti.Prvo milsev deka se raboti za vodni zmivcina, ama posle vnimatelno gledajki im izlegoaa rokcinata. A najgolemiot VERUVALE ILI NE beshe poskok od 1,15 m. I toa vrakjajki se od Vrpsko zastanavme na Sliva od ceshmata da napolnime voda za dzipot.Bevme 6 luge vo dzipot i site veterani za na Crna Reka i se slozivme deka toa shto go ubivme beshe neverojatno.
Badzo ,a zosto gi ubivas ? Znaes li sto ce bide so planetava ako nema zmii ? Ajde ako se javi tamu kade logoruvas,moze ama nikogas ne sum otepal poskok ili sarka sto sum gi stretnal po pat.a znaes kolku tamu gi ima.Ima denovi koga ce se pozdravis barem so dvaesetina :D
Zajko veleski , znaes li deka prilepskite smokovi jadat zajci :D

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Maј 20, 2012 2:33 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

МислењаCOLON1040
ЛокацијаCOLONBitola
Imam loshi spomeni koga ke se spomni zmija i zatoa se sho ke sretnam od sharka i poskok zavrshuva neslavno.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Maј 20, 2012 2:41 pm 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONПон Ное 14, 2011 7:45 pm
МислењаCOLON3010
Змиите не ги тепам јас може да се играм малце со нив како со куче :lol: :lol: После ги пуштам да си одат кај што тргнале апсолутно не ми сметаат дури ми се и симпатични. :D

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Maј 20, 2012 2:51 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

МислењаCOLON1040
ЛокацијаCOLONBitola
I jas taka mislev, ama edna greshka i zavrshiv so 40 inekcii za 20 dena.Kako tursko resheto mi bea butovite.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONНед Maј 20, 2012 5:00 pm 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONПон Ное 14, 2011 7:45 pm
МислењаCOLON3010
Баџо немој погрешно да ме сватиш ама не е вина во животното јас и ти сме ја направиле таа одлука да ја вознемируваме змијата и сме направиле некаква грешка во процесот па имало непожелни последици недај-боже мене да ме касне змија нема на неа да и се лутам бидејќи тоа и е во природа.
Иначе еве од пред некое одење по риба начекав змијчињата не беа долги повеке од 30 цм ги замарав некое време потоа ги вратив назад catch and release хаха :lol: :lol:

[ img ]

Едно нешто заборавив да напоменам дека малите отровни змијчиња се по опасни од возрасните бидејќи тие не контролираат колку отров испуштаат додека возрасните испуштаат дел од отровот за ако им е потребно пак да нападнат .. бла бла оти им треба некој временски период да произведат повторно отров. :D

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПон Maј 21, 2012 12:30 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

МислењаCOLON1040
ЛокацијаCOLONBitola
Се сложувам со тебе дека ние сме тие кои што сме во нивниот двор, но каде има сила нема правда.Пред да аме касни, никогаш порано змија немав отепано, стално ке почекав, ке заминеа, ама после таа непријатна случка немам ни грам респект.А иначе ме касна ловејки риба НА БРЗАК со нозете во вода до колена.Одма под Рапешкиот мост (околу 40 километри од Битола), среќа беше што колегата беше подолу од мене, па веднаш заминавме и возејки налетавме на механизација од Македонија Пат (која тогаш го асвалтираше патот од село Маково до село Рапеш) па чекање од некои 30 минути да се тргнат.... абе авантура за филм снимање, која ретко сакам да ја раскажувам и би ти препорачал само едно дека со змија играње нема.

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONПон Maј 21, 2012 12:35 am 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Oкт 06, 2011 10:30 pm
МислењаCOLON6506
A mene mi se smeese ,cak i ne mi veruvase deka nosam neopren na + 40 a ?A na svoja koza si osetil . . . Badzo ,zmijata ne e kriva sto te kasnala,znaes i sam.Treba da im prostis i da ne gi tepas,ne e nacin . . .

Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «12345ELLIPSIS12»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2

Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 2 and 0 гости

Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

POWERED_BY