www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Чет Maр 28, 2024 6:33 pm

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2




Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна 12»
Автор Порака
ТемаИспратеноCOLONСаб Сеп 27, 2014 4:40 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Aпр 14, 2012 12:50 pm
МислењаCOLON2299
ЛокацијаCOLONНа секоја локација,ха ха ха
Ако временските услови не дозволуваат да се оди на ..риболов.. тогаш секако дека дозволуваат да се влезе во ..КУЈНАТА..и да се приготви нешто за целото семејство.

Ден –сабота- цел ден слободен па си реков да приготвам нешто вкусно од уловената риба за оние кои ми се најмили ,синот ,и сопругата.

Да денес ке биде ..КРАП..полнет со ( буковка ) печурка и сецкана сланина, како прилог потпечен компир со мешан зеленчук.
И така Окирибар си влезе во кујната си ги засука ракавите и почна со приготвувањето на овој рецепт.

Потребни состојки за ова јадење ,следно.

По можност ..ДИВО..крапче
како во случајов ,со тежина меѓу 2,5 и 3 кг.
2-ве,главици кромид.
1-на главица лук.
1-на китка магданос.
Неколку лимони.
Сол .
Вегета.
Бибер.
Мешан зеленчук.
200 гр,печурка –буковка.
200 гр , чадена сланина .
300 гр ,компир.

И да почнеме со приготвувањето на овој за мене вкусен рецепт.

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Сецканиот кромид и лукот се пропржуваат на загреано масло додека добијат румена боја,потоа се додаваат печурките и сето тоа со повремено мешање на состојките убаво се запржува ,на крајот се додава и сецканата чадена сланина со која ја завршуваме оваа постапка и прилогот за полнење на Крапот ни е спремен.

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Крапот односно рибата секако дека треба добро да го исчистиме од ..изнутриците..да ги отстраниме крлушките од него и добро да го имиеме од надворешната и внатрешната страна.
Рибата со нож ја засекуваме понејзината ширина за да може поубаво да ја засолиме со ,сол ,вегета и ,бибер,истото ова го правиме и од внатрешната страна.

Со веке приготвената смеса го полниме Крапот од внатрешната страна ,добро го затвораме му налеваме една чаша ..вино.. два исцедени лимони и една шоља масло за јадење.
Рибата ја ставаме во плех за печење ја покриваме со алуминиумска фолија , вака приготвена ја ставаме во рерна која претходно ја загреваме на 220 степени, и ја печеме рибата близу еден час.
Ја отстрануваме фолијата за да може рибата добро да се запече од сите страни и како таква ја сервираме за јадење.

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Секако додека траеше печењето на Крапот ние го (сваривме) исецканиот компир ,потоа на путер го запрживме и му го додадовме ситно сецканиот Магданос сето тоа по вкус се посолува .
Мешаниот зеленчук се приготвува на истиот начин како и компирот и како ..ПРИЛОГ..се сервираат со ова јадење.

[ img ]

[ img ]

Сето ова вака приготвено треба да се сервира и декорира ,јас го направив тоа на мој начин ;) ,имајки во предвид дека не сум ..ГОТВАЧ..и не излезе така лошо. ;)

[ img ]

[ img ]

Додека сервиравме нашиот ..КРАП..беше веке печен и изгледаше вака.

[ img ]

[ img ]

Димитар ги излижа прстите барем по 20 сетина пати ,што значи дека беше :lepi:

[ img ]
На вас ви посакувам да го приготвите овој рецепт и ви посакувам ..ДОБАР АПЕТИТ..

се гледаме на вода ..БИСТРА ТАВА.. ;)

_________________
Reporter of the Jear- 2012-,-13-,-14-,

Fishing is my lifestyle,my passion,my life.


Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Сеп 27, 2014 5:10 pm 
Отсутен
Конструктивен
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Oкт 28, 2010 1:50 pm
МислењаCOLON270
ЛокацијаCOLONStaro-Skopje....Cair
Оки...Оки,мајстор и во кујна.Мене брат во кујна да ме ставиш само чаша вода знам да наполнам.Инаку риба не јадам,појма немам зашто,но гледајки го твојот мајсторлук од вакво спремно крапче .....кој знае ...можеби...хахаха...позз мајсторе ШАМПИОН СИ !!! :thumbs_up:

_________________
HORTIKULTURNO UREDUVANJE NA DVORNI POVRSINI
[ img ]
http://www.facebook.com/gradinarskicentarpinars.skopje


Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Сеп 27, 2014 5:19 pm 
Отсутен
Модератор
Членски аватор

РегистриранCOLONПет Феб 18, 2011 11:50 pm
МислењаCOLON8361
ЛокацијаCOLONSkopje
Golem meraklija si Oki.

_________________
[ img ]


Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Сеп 27, 2014 6:24 pm 
Отсутен
Конструктивен

РегистриранCOLONНед Aпр 01, 2012 2:24 pm
МислењаCOLON745
Bravo Oki,vako spremanje i karapandza ne sprema. :~~ :~~ :~~ :~~
Jas mislev REPREZENTACIJATA ke ja precekas so peceno krapce,ne za drugo da vidat kako izgleda krapce(pa makar i peceno). :eusa_dance: :eusa_dance: :papa: :papa:


Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Сеп 27, 2014 7:08 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Дек 02, 2010 7:49 pm
МислењаCOLON1985
БРАВО :thumbs_up:


Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Сеп 27, 2014 7:13 pm 
Отсутен
Модератор

РегистриранCOLONВто Aвг 02, 2011 7:02 pm
МислењаCOLON3043
ЛокацијаCOLONСкопје
ау ау ау ау ау ау........

_________________
ЗСРРК Мак Дам
ico baits НапишиCOLON
Dodeka se fakate za glupi raboti okolu ribolovot, koj kolkav ribar e, koja e voda komercijala i jezovir, svatete deka kompletno toneme u ovoj sport


Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Сеп 27, 2014 7:26 pm 
Отсутен
Уредник
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Maј 24, 2012 11:03 am
МислењаCOLON2236
ЛокацијаCOLONСкопје
Уште нешто овакво и ке почнам да пцујам . . .


Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Сеп 27, 2014 9:02 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Дек 18, 2010 9:47 am
МислењаCOLON4783
ЛокацијаCOLONskopje
allall vera ribarska bato oki neka vie nazdravje :NotWorthy:

_________________
TAPATTA JA LECHI DUSHATTA
mrtva dae-od reka dae!


Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Сеп 27, 2014 9:26 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONСре Aвг 15, 2012 11:28 am
МислењаCOLON2075
ЛокацијаCOLONKumanovo
Brejjjjjjjjjjj PERFECT :thumbs_up: :thumbs_up: :thumbs_up:

P.S...Zeno so sto go polnese krapot ??? Kako mislis so sto go polnev, pa ne bese prazen :D :D

_________________
BISTRO

Vremeto tamu mi e dragoceno za da si go gubam izigruvajci deka sum Stevo Karapandza

Alliance Carp Team

Предупреден


Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Сеп 27, 2014 10:06 pm 
Отсутен
Админ
Членски аватор

РегистриранCOLONЧет Oкт 07, 2010 10:26 am
МислењаCOLON4637
ЛокацијаCOLONSkopje
Мераклиски нема што


Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна 12»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2


Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 5 and 0 гости


Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

POWERED_BY
Преведено на Македонски од : nescafe, Read Here Forum