Posle egzoticniot klen, pak se zacitav vo kujnava.. pa rekov da spodelam uste eden recept
Spremav jagula vo tava, jagulata bese 1.5 kg i po boja svetlo zelenkasta koga ja gledame od gore. Ovde se racuna deka ovaa golemina i boja se idealni za gozba, ne znam kolku ste imale prilika da vidite, no ima jagula i so crvenkasta nijansa ili crna(najcesto 2+ kg).
Najprvo se "deri" jagulata, na specificen nacin so vesnik ( nemam sliki od ovoj tretman, neplanirav da pisuvam vo kujnava )
Se pravi mal zasek pod glavata, potoa se oddeluva kozata nekoi si 5cm, pa se lepi vesnik i so eden poteg, silno trganje od glavata nakaj opaskata, ja izvlekuvame cela koza.
Potoa se ostava da stoi edna vecer nasolena so krupna morska sol.
Sledniot den ja stavame vo zemjena tava, so kiselina, mnogu luk i magdonos, se pokriva so folija i pravec na pecenje na 250.
Polse 2 casa na 250 stepeni, se otvora folijata, se prazni vinoto i mrsnoto, ako sme stavile edna casa vino, sega ke ispraznime dve casi
potoa se ostava otvorena uste 30tina minuti, za kompletno da se iscedit mrsnoto i da e suva.
Nemam mnogu sliki od gozbava, ama dve tri se dovolno kolku za ligi da protecat utrinski vaka