Колбас....
Едно од омиленото јадење на нас рибарите.... Брз за спремање, вкусен, а воедно и одговара со секоја напивка
(нормално за освежување)
Седејки дома вака петочки одлучив да го споделам со вас мојот домашен рецепт за високо калоричен мрсен така наречен.... зимски колбас a la $DARE$
Несекојдневен, необичен и погоден строго за печење во тава....
А подготовката на состојките започнува вака....
Потребни ни се неколку СВИНСКИ ЦРЕВА (по можност од младо прасе) добро провртени и исчистени во внатрешноста. (таа обврска во случајов ја имаше мајка ми и многу сум и благодарен,) бидејки одзема доста време....
Така супер исчистени и средени изгледаат вака некако
Пред да почнеме со спремање на месото на оган ставаме тавче со ситно сецкан ПРАЗ на тивко да се пржи...
А ние продолжуваме со....
ЧАДЕНА СЛАНИНА ситно сецкана
ПАФЛАК.... го сецкаме на коцки....
ЈУНЕШКО МЕСО... исто така на коцки....
Месо од ДИВА СВИЊА претходно малку обарено во солена вода и исцепкано
Целото месо го мешаме заедно
Го додаваме во пропржениот праз...
Додаваме ВЕГЕТА....
БИБЕР
Околу 150гр ОРИЗ за да ја впие маснотијата што ке ја пушти месото....
МЕЛЕН ЦРВЕН ПИПЕР
СУВА ПИПЕРКА (по можност малку лутка) и целата смеса ја промешуваме и заедно ја пропржуваме
Кога месото е спржено со останатите состојки преоѓаме на полнење на колбасите.
Во случајов тоа го направивме малку попримитивно со пресечено шише....
Полниме во цревата и формираме колбаси...
Ги редиме во тава, ги полеваме со БЕЛО ВИНО и ЗЕЈТИН и ги печеме на тивко во рерна повремено превртувајки ги....
Финалниот испечен производ изгледа вака
Пробајте, залијте секој по своја желба и .......... НЕКА ВИ Е НАЗДРАВЈЕ