После ланската репортажа на Сашо од
Шум, ми остана во памет да отидам таму во прва прилика и да си направам мерак како што не може да се направи на нашите сиромашни води. За празникот бев во Охрид, па ја искористив приликата покрај риболовот на Дрим, да посветам едно попладне на
Шум.
Се договорив со Димче Мајковски, кој ми беше “водач“, да ме однесе на
Шум, со тоа што јас ќе ловам, а тој ќе фотографира. Му понудив да фрла со втората мушичарка, но не сакаше, мерак му било да слика
Отидовме на
Шум околу 3 попладне и останавме од кај 7. Езерцето е интересно, полно е риба (пастрмка) и тук там ќе помине некое крапче, наводно сопственикот на кафаната ги пуштил.
Езерцето е доста затревено, на 3-4 м од обалата има појаси со трева од 4-5 метри, па после тоа е пак чисто. Идеално езерце за риболов од чамец или т.н. дубак (float tube). На средбата со концесионерот му ја дадов таа забелешка, дека е идеално за мушичарење од дубак.
Теренот полека се средува, се прави простор за некое ресторанче до самото езерце, во каналите долу веќе има голема количина на пастрмка за комерцијална намена (продажба, ресторан итн.)
За тие четири часа риболов два пати го обиколивме езерцето и се изналовив пастрмка. Претежно излегуваа парчиња од 200-400 грама, но имаше и неколку поголеми кои се однесуваа како диви пастрмки во природа, не во комерцијално езерце. Тегнеа како луди, скокаа, беше право уживање да се вадат.
Вака почнав...
Прво почнав да ловам на сува мушица, но иако мушицата паѓаше нежно над пастрмките кои се гледаа блиску до тревите, воопшто не реагираа. Пробав и со поголеми мушици, со посилно удирање по површината, но без резултат.
Потоа ја забележав следната чудна ситуација, еден куп мушички над пастрмките, а овие воопшто не ги јадат...
Друго што приметив е дека има премногу гамаруси во езерцето. Очигледно е дека гамарусите се главна храна за пастрмките. Ставив мал отежнат стример и почнав полека да го влечам, имитирајќи рипче или гамарус (гамрусите беа стварно големи, едно 3 пати поголеми од оние што ги има на Треска на пример).
Пробав прво со бел стример, пастрмките го пратеа, ама не удираа. На сликава се гледа стримерот и сенка од пастрмката како го прати
Сменив стример и ставив црн. Веднаш добив удар и до крај на денот ловев на црни отежнати стример
Почнаа да излегуваат пастрмки, охридски, македонски, поточари со преубав колорит...
Генерално беа мали, 200-300 грамски
Почнаа да се редат...
Вака изгледаа ударите, некои беа на самото паѓање на стримерот, а некои долу над дното при влечење
Имаше и “македонки“, не само “охриѓанки“
Па пак охриѓанки и така натаму се мешаа, се бореа која прва да се слика
Беа и доста борбени, скокаа, се превртуваа
А некои го гледале филмот “Ајкула“, па не плашеа
И конечно добив посериозен удар, на другата страна од езерото
Излезе една многу шарена убавица
Ми пружи убава борба за разлика од претходните
Таа беше најдолгата дента, штета што беше доста слаба
Задолжителна фотка
И правец дома
Од таа страна некако пошарени беа пастрмките
И секако, уште борба, скокови, уживање
Кај “браната“ имаше највеќе риба, таму беа и најголемите примероци (можда има поголеми во средина на езерото), излегоа уште неколку поубави и поборбени парчиња и на стемнување си отидовме.
На стемнување тук-там се забележуваа кругови од пастрмки кои јадеа ситни инсекти од површина, пробав пак да ги излажам на мали суви кои многу личеа на тие што летаа, но безуспешно.
Инаку за тие што не се информирани, дневна дозвола на езерото е 500 денари, годишна е 3000 денари. Се лови по принципот фати-пушти, ако некој сака да јаде риба, има во каналот за купување колку сака. Мушичарите се секогаш добредојдени бидејќи најмалку ги оштетуваат рибите, а конесионерот не дозволува риболов со вештачки мамци кои имаат трокуки. Дури и братот на концесионерот кој ловеше дента на езерцето фаќаше со блинкер со трокука на која и беа отсечени 2 краци и беше практично еднокука
Синиша отиде во саботата да риболови, може да дополни како поминал на спин
За крај да му се заблагодарам на Димче за риболовот, човекот ме однесе да си направам мерак и цел ден посвети на фотографирање
Бистро