www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Пет Maр 29, 2024 8:39 am

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2




Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1234»
Автор Порака
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Пченица-Начин на припрема
ТемаИспратеноCOLONНед Maр 18, 2012 1:29 am 
Отсутен
Ветеран

РегистриранCOLONВто Ное 08, 2011 12:17 am
МислењаCOLON10473
taa e najbitna bez nea nema varenje, ;) ;)

_________________
http://www.carpologija.com/


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Пченица-Начин на припрема
ТемаИспратеноCOLONНед Maр 18, 2012 1:31 am 
Отсутен
Конструктивен
Членски аватор

РегистриранCOLONНед Maр 20, 2011 2:59 pm
МислењаCOLON673
ЛокацијаCOLONskopje
Stole НапишиCOLON
ico baits НапишиCOLON
,,,a za pepelta i sekerot toa e nauka.. :D
хахаха Море Ицо не ги држи во неизвесност твоите “зајци“ кажи им само дека пеплта треба да биде од КРЕМИРАНИ ДРВА.
:lol: :lol: :lol: :lol: koj go znae ico sto kremiral :lol: :lol: :lol: negova nauka e :mrgreen:

_________________
GOLEM MAMEC-GOLEMA RIBA


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Пченица-Начин на припрема
ТемаИспратеноCOLONНед Maр 18, 2012 1:35 am 
Отсутен
RIP
Членски аватор

РегистриранCOLONПет Ное 12, 2010 9:34 am
МислењаCOLON1930
Да бе во CERN е научен тој занат...“варење пченица со шеќер и пепел од кремирани дрва“... непознаница останува...од букови или дабови

_________________
Бора Чорба....“Како је лепо бити ГЛУП, О како је лепо бити ГЛУП“ ..


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Пченица-Начин на припрема
ТемаИспратеноCOLONНед Maр 18, 2012 1:59 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONВто Oкт 26, 2010 9:38 pm
МислењаCOLON1320
ЛокацијаCOLONStrumica
Јас сум варел жито од 1 кг до 10 кг заедно,и верувај дека и еден килограм ке го сварам со рамномерно напукнати зрна .За Сенсасот не ја откривме Америка,го користиме за Дојран-многу одамна,во комбинација со Х 21 ;) прашкаста,ќе се сложиш верувам ;) Најбитно е секако задушувањето на пченицата по тргнувањето од оган.
Сум ја варел и на најјак оган со константно мешање и додавање вода,и на најтивок оган по 2 часа.За секој кој спремал пченица-доволно е да ја гледа додека се вари и автоматски ќе знае кога да ја тргне и задуши.
Ванилици или ванилин шеќер сме користеле уште од времето.Јас сум ставал и мед и канела и што ли не во житото.
И сега во моментот,треба да имам 15-20 кила ланска во замрзнувачот


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Пченица-Начин на припрема
ТемаИспратеноCOLONНед Maр 18, 2012 2:37 am 
Отсутен
Конструктивен
Членски аватор

РегистриранCOLONВто Ное 02, 2010 1:26 am
МислењаCOLON170
ЛокацијаCOLONн.ИЛИНДЕН
DO MLAD RIBOLOVEC od moe iskustvo.
Svari 10 kg pcenica,crnata e podobra samo pazi da ne ti raspuka,vo korito raskisni 3 leba,5 kg trici i 5kg koncetat za pilinja i dodadi ekstakt od med,ako nemas stavi edna tegla med.Izmesigo toa samo pazi da ne ja gmecis pcanicata,napravisi topki zamrznigi i na taa pcenica fakaj i od topkite frlaj krma.
DO MLAD RIBOLOVEC od moe iskustvo.
Svari bela pcenica ne lupena,dali ke bide ispukana malku ili samo nababrena ti sam treba da procenis kako ti jade ribata.Stavi vo edna kutija od kiselo mleko od pcenicata i stavi eden step sok vo prav od jagoda ili malina stavi voda da se pokrie pcenicata i za 12 saati imas pcenica top probaj.


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Пченица-Начин на припрема
ТемаИспратеноCOLONНед Maр 18, 2012 11:32 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONВто Oкт 26, 2010 9:38 pm
МислењаCOLON1320
ЛокацијаCOLONStrumica
А мед сум ставал,и во пченицата и во прихраната.Исто така не е на одмет кога ја вариме ,да ставиме една шака коноп внатре,само малку да ја прошараме и да си испушти конопот малку од него во самото жито.


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Пченица-Начин на припрема
ТемаИспратеноCOLONНед Maр 18, 2012 11:56 am 
Отсутен
RIP
Членски аватор

РегистриранCOLONПет Ное 12, 2010 9:34 am
МислењаCOLON1930
Полиз, а кај ти е пепелта од кремирани дрва ?

_________________
Бора Чорба....“Како је лепо бити ГЛУП, О како је лепо бити ГЛУП“ ..


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Пченица-Начин на припрема
ТемаИспратеноCOLONНед Maр 18, 2012 11:58 am 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONВто Oкт 26, 2010 9:38 pm
МислењаCOLON1320
ЛокацијаCOLONStrumica
Пепел не сум користел,оти доволно успех сум имал без пепел ;)


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Пченица-Начин на припрема
ТемаИспратеноCOLONНед Maр 18, 2012 2:49 pm 
Отсутен
RIP
Членски аватор

РегистриранCOLONПет Ное 12, 2010 9:34 am
МислењаCOLON1930
Stole НапишиCOLON
Да си кажам право јас го тргнав КОТЕЛОТ од огнот...да не ја заебам работата и сите зрна да не ми се еднакви...затоа ќе го чекам рецептот :oops:
Ицо,
Јас уште чекам...и ако може подетално објаснување :|

_________________
Бора Чорба....“Како је лепо бити ГЛУП, О како је лепо бити ГЛУП“ ..


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Пченица-Начин на припрема
ТемаИспратеноCOLONНед Maр 18, 2012 5:10 pm 
Отсутен
Воздржан

РегистриранCOLONЧет Феб 17, 2011 4:33 pm
МислењаCOLON52
Мене со моја варена пченица никако не ми иде,никако да ја погодам,сум ја киснел по 24сата,сум ја варел многу..додека малку не испука...некад не сум ја киснел,со ароми,без ароми и триста други работи сум и правел али на моја варена пченица не сум имал успех.летоска ке пробам некој од вашите совети али 10-15кг пченица многу е да свариш,ицо дали би имало ист ефект ако спремам 3-4кг на твојот начин?


Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна «1234»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2


Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 5 and 0 гости


Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

cron
POWERED_BY
Преведено на Македонски од : nescafe, Read Here Forum