www.ribar.com.mk

Вашите рибарски приказни...
Сега е точно : Чет Maр 28, 2024 9:02 pm

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2




Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна 1234»
Автор Порака
 Наслов на мислењетоCOLON Пченица-Начин на припрема
ТемаИспратеноCOLONСаб Maр 17, 2012 3:34 pm 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONСаб Maј 07, 2011 8:16 pm
МислењаCOLON1249
ЛокацијаCOLONБогданци
Кој,како?Лупена-Нелупена?
Еве да почнам јас,си купувам од продавница едно кесе(0.500гр)нелупена,ставам на оган вода да зоврие да ја додавам и пченицата,уште на почетокот на варењето додавам една лажица шеќер,една кафена лажица сол,една кафена лажица сода бикарбона и 1 рака тигров орев,кога ќе дојде при крај додавам 1 рака коноп семе и го исклучувам шпоретот.Цело тенџере го завиткувам во крпа и оставам да се излади.Откако ќе се излади ја истурам водата во шише(со таа вода ја мешам крмата),и додавам арома(ванила,цимет,јагода,какао) најуспешна за фидер ми е со какао,а за тапа со ванила ;)


Последна промена од 1 на Млад Риболовец, променето е 0 пати

Кон врв
ТемаИспратеноCOLONСаб Maр 17, 2012 4:40 pm 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Феб 26, 2011 4:07 pm
МислењаCOLON5851
ЛокацијаCOLONbitola
е така па да кажиме збор два

значи имаш поке видови на пченица али за риболов најчесто ај да речам ке ги стајме 3 вида
бела, полубела и црна
начинот на спремање кај сите видови е скоро ист
стававаш пченица во тенџерот и тураш вода да ја покрие едно 4-5 см и кога ке почне да омекнува можиш да му ставиш шекер мада и не мора и вариш дур малце не почни да пука зрното
после то вадиш на страна тенџерот ке го покриеш со крпа и дури не се олади ја оставш да си прима вода
е сега мене лично за лов на црвеноперка ,карас ,клен најповке ми се покажале полупукнати и пукнати зрна и од таа пченица можиш да си ставиш во помало тегле па додај му арома каква сакаш и малце алхохол за да не ти се расипува и ке имаш ароматизирана за повеке одења
мада некогаш и расипаната пченица е успешна за риболов-кога ке се замириса како расипано сирење

_________________
-------- КоЈ ФаТи ><> ФатЕ - КоЈ Не ФаТЕ <>< Ке ФаТИ ---------
---------Piscator non solum piscatur------------


Последна промена од 1 на spiro_jas, променето е 0 пати

Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Пченица-Начин на припрема
ТемаИспратеноCOLONСаб Maр 17, 2012 5:45 pm 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONПон Ное 14, 2011 7:45 pm
МислењаCOLON3010
Црна,бела,полубела од сите си сремам како што кажа младиот риболовец ја српемам од сите си правам по 3 различни со арома на ванила,јагода и чоколадо водата исто си ја собирам и кога одам по риба имам 9 различни видови помали тегли наполнети пченица и плус пченка што носам секогаш сакам да имам поголем избор за на крај на денот некој да не дојди да ми каже баш на тоа јадеше,а јас тоа не сум понел :D Подобро да го имам и да не ми го треба одколку да ми го треба,а да не го имам така иде мое мото за по риба :lol: :lol: :lol: :lol:

_________________
Anything in life worth doing is worth overdoing. Moderation is for cowards.


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Пченица-Начин на припрема
ТемаИспратеноCOLONСаб Maр 17, 2012 6:44 pm 
Отсутен
Ветеран

РегистриранCOLONВто Ное 08, 2011 12:17 am
МислењаCOLON10473
crnata e podobra za crvenoperka i karas,,,

ima nacin za spremanje kako cela da vi bide ista,,i pravilo ,,,pcenica se sprema naednas najmalku 15kg,,,kanta od sirenje..

_________________
http://www.carpologija.com/


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Пченица-Начин на припрема
ТемаИспратеноCOLONСаб Maр 17, 2012 7:18 pm 
Отсутен
Ветеран
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Феб 26, 2011 4:07 pm
МислењаCOLON5851
ЛокацијаCOLONbitola
зајак канта за сирење бери 13-14 кила и кажи како се спрема не дали знајме или не :D
уште канта за сирење ми фали дома на шпорет да ставам или да ја киснам 4-5 дена
-јас варам во микробрановата од
шо ми текнува во без 15 за шо побрзо да ја збркам работата и да не ја чекам со крпа да се лади
ја ставам во тетрапак од млеко,сок и педала на риби :lol:

_________________
-------- КоЈ ФаТи ><> ФатЕ - КоЈ Не ФаТЕ <>< Ке ФаТИ ---------
---------Piscator non solum piscatur------------


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Пченица-Начин на припрема
ТемаИспратеноCOLONСаб Maр 17, 2012 7:25 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONПет Ное 05, 2010 3:44 pm
МислењаCOLON1681
ЛокацијаCOLONСкопје
Јас најпрво ја оставам да кисне едно 24 часа,после ја варам.
Бидејќи е добро закисната и треба многу малку варење,штом распука малку ја тргам од оган,тогаш и ставам ванила и ја покривам со крпа.Можеби како што вика зајко Ицо,не е правилно ама гарантирам дека е успешно на терен ;) :D

_________________
[ img ]

ВАРДАР Е ВАРДАР


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Пченица-Начин на припрема
ТемаИспратеноCOLONСаб Maр 17, 2012 7:44 pm 
Отсутен
RIP
Членски аватор

РегистриранCOLONПет Ное 12, 2010 9:34 am
МислењаCOLON1930
Кире, сосема исправна постапка...и нема утка.

_________________
Бора Чорба....“Како је лепо бити ГЛУП, О како је лепо бити ГЛУП“ ..


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Пченица-Начин на припрема
ТемаИспратеноCOLONСаб Maр 17, 2012 9:10 pm 
Отсутен
Ветеран

РегистриранCOLONВто Ное 08, 2011 12:17 am
МислењаCOLON10473
pcenicata e poteska za varenje od carevkata,, treba da izleze cela raspukana i sekoe zrno isto,.inace za idealna pcenica za lovenje se vari u pogolemi kolicina , za da ne doaga do brzo ladenje,,,

_________________
http://www.carpologija.com/


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Пченица-Начин на припрема
ТемаИспратеноCOLONСаб Maр 17, 2012 9:45 pm 
Отсутен
Дружељубив
Членски аватор

РегистриранCOLONСаб Ное 06, 2010 10:29 am
МислењаCOLON2030
ЛокацијаCOLONКочани
Јас користам пченица најчесто од црната од најефтината.Имам едно големо тенџере кое собира околу 3-4кг.Ја ставам да кисне околу 24 часа,после ја варам 15-20мин.Додавам заслдувач и ја оставам да стои во вода уште 24 часа додека не распукне.Ароми не и ставам за да не ја распипам таа арома од самата пченица или само ја мешам со коноп и мислам дека тоа и е доволно.

_________________
When you walk through a storm hold your head up high.....and don't be afraid of the dark.... at the end of the storm Is a golden sky....

Alliance Carp Team


Кон врв
 Наслов на мислењетоCOLON Re: Пченица-Начин на припрема
ТемаИспратеноCOLONСаб Maр 17, 2012 10:55 pm 
Отсутен
Дружељубив

РегистриранCOLONЧет Јан 26, 2012 7:33 pm
МислењаCOLON2782
Jas selski ke vi kazam 2 sistemi:
1/Instant spremanje ..mijam pcenica so topla voda i ja ostavam da stoi 10 minitu vo topla voda ..potoa ja isturam vodata i ostavam voda kolku da se pokrie pcenicata //Vo mikro branova na 15 minuti na 900 i za 6-7 muniti e raspukana..nekogas i za pomalce vreme ..ne znam zosto nekogas treba 5 nekogas 7 minuti...

2/star termos sistem ....i pcenica so epten vrela voda stavas vo termosot poleka da ne ispuka termosot zatvoras i termos vitkaj so kebe posporo da se ladi...Toa napravi go navecer ..sabajle varena e kako sto sakas...

Receptite mi kaza mojot drugar Kiki.. :(

_________________
tel/fax : ++389 2 3069793
email: gomak99@t-home.mk
075/291167 zoki


Кон врв
Покажи постара темаCOLON Сортирај по 
Испрати нова тема Одговори на тема  [ теми ]  Оди на страна 1234»

Часовникот е според Македонско време или според зоната: UTC_OFFSET Etc/GMT-2


Кој е Присутен

Членови кои ја разгледуваат оваа тема: 4 and 0 гости


Вие Не може да поставите нова тема на овој форум
Вие Не може одговорите на теми на овој форум
Вие Не може да промените мислења на овој форум
Вие Не може да го бришите вашето мислење во овој форум

Оди доCOLON 

cron
POWERED_BY
Преведено на Македонски од : nescafe, Read Here Forum